Kućni ljubimci i zdravlje beba

Nova istraživanja sugerišu da dlakavi prijatelji – posebno psi – mogu poboljšati zdravlje vaše bebe.

Višestruka istraživanja pokazala su zdravstvene koristi kućnih ljubimaca, kao što su:

● Smanjen nivo holesterola i triglicerida

● Smanjen krvni pritisak

● Smanjen osjećaj usamljenosti ili nivo stresa

● Povećan nivo aktivnosti

● Više mogućnosti za socijalizaciju

Dokazi također sugerišu da izloženost kućnim ljubimcima, posebno psima, tokom trudnoće i dojenačke dobi može povećati imunitet i pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih problema poput alergija i astme.

Studija provedena 2020. godine pokazala je da posjedovanje psa u trudnoći može pozitivno utjecati na dječji imuni sistem u adolescenciji.

Istraživači su pratili 1.193 majke i djece od 2003. godine i otkrili su da su razine imunoglobulina E (IgE) bile 28,8% niže kod djece s prenatalnom izloženošću kućnim ljubimcima u odnosu na djecu čije majke nisu imale kućnog ljubimca.

IgE je vrsta antitijela koja stvara imuni sistem, a koja se primarno vežu za alergene i doprinose izazivanju alergijske reakcije. Veće količine IgE u krvi osobe povezane su s povećanom osjetljivošću na uobičajene alergene i stanja kao što su astma, alergije na hranu i atopijski dermatitis (ekcem).

Čini se da je vlasništvo nad psima imalo najveći utjecaj, sa 26,7% nižim nivoom IgE, što je trend koji se nastavio i tokom djetetovih tinejdžerskih godina. Ipak, mačke kao ljubimci nisu pokazale značajniji efekat na nivo IgE.

Jedna od teorija o tome zašto psi utječu na IgE je ta da psi donose bakterije pronađene vani u kuću, utječući na djetetov rani mikrobiom (crijevne bakterije). To pokreće imuni sistem da sazrije i izbjegne razvoj alergija.

Studija iz 2017. godine otkrila je da su bebe čije su majke imale pse ili mačke u kući tokom trudnoće imale više nivoe dva crijevna mikroba: Ruminococcus i Oscillospira, što je povezano s manjom vjerovatnoćom alergija i pretilosti.

Studija iz 2019. godine pokazala je da je kod novorođenčadi koja je živjela sa psima 90% manja vjerovatnoća da će razviti alergiju na hranu. Od beba koje su živjele s najmanje dva psa, nijedna nije razvila alergiju na hranu.

Iako preliminarni podaci ukazuju na koristi, važno je napomenuti da ove studije ne moraju nužno dokazati da kućni ljubimci direktno sprječavaju alergije i bolesti. Teško je osmisliti pokus za testiranje ovakvih hipoteza jer postoji toliko varijabli: vrsta kućnog ljubimca, pasmina, kontakt majke ili djeteta s ljubimcem, roditeljske alergije i izloženost drugim alergenima,itd.

Kućni ljubimci i alergije roditelja

Nije neviđeno da osoba sa psom nađe nekoga posebnoga ko je alergičan na pse. Bez obzira jeste li osoba s psom ili imate alergiju, ove strategije mogu vam pomoći da porodica bude sretna.

Nema kućnih ljubimaca u krevetu

Zabranite kućnim ljubimcima ulazak u spavaću sobu da smanjite izloženost svog partnera životinjskoj dlaci i peruti. Perite posteljinu, čistite i usisavajte često kako biste smanjili alergene životinja u kući.

Preispitajte namještaj i kvalitet zraka

Možete razmisliti o izbacivanju tepiha iz svog doma. Odaberite namještaj s perivim oblogama i ograničite tapacirane tkanine koje su poznate po sakupljanju alergena. Instaliranje HEPA filtera za vazduh također može pomoći u smanjenju dlaka i peruti u zraku.

Razmislite o lijekovima za alergije

Lijekovi koji se prodaju bez recepta, poput antihistaminika ili dekongestiva, mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije na kućne ljubimce. Ako su alergije ozbiljne, injekcije protiv alergija mogu učiniti disanje i spavanje ugodnijim. Ako imate alergijske injekcije i zatrudnite, neki alergolozi mogu nastaviti davati injekcije, ali obično povećavaju dozu tek nakon što ste rodili. Alergijske injekcije uglavno se ne započinju davati tokom trudnoće.

Nekoliko završnih misli

Nekoliko je stvari koje trudnice moraju uzeti u obzir ako imaju kućnog ljubimca:

Izbjegavajte uobičajene toksine poput lijekova protiv buha i krpelja. Također ćete htjeti odustati od dužnosti pražnjenja i mijenjanja pijeska za mačke.

Spriječite kućne ljubimce teže od 40 kilograma da skaču na stomak kako biste izbjegli nanošenje potencijalne štete djetetu.

Pazite kuda koračate – životinje također mogu predstavljati opasnost.

Također ćete trebati pripremiti svog ljubimca da dočeka novorođenče kući dok ste još trudni, što će prelaz učiniti sigurnijim za vašu bebu i manje stresnim za vašu umiljatu životinju. Osim toga, pobrinite se da je vaš krzneni prijatelj uredno vakcinisan.

Zapamtite, kućni ljubimci mogu biti velika investicija vremena i novca. Ako razmišljate o tome da nabavite kućnog ljubimca, istražite – saznajte koliko često će životinju koju želite trebati hraniti, napojiti, šetati i odvesti veterinaru. Obavezno se pridržavajte pravila i nakon dolaska nove bebe.

Prethodni članakKoliko traje ovulacija
Naredni članakMastitis i dojenje

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave