Krtistinom Kurečić Knezović: “Svim trudnicama i budućim mamama želim reći da uživaju u najljepšem razdoblju svog života, da se čuvaju, slušaju svog doktora i uvijek budu pozitivne. Ne razmišljate previše unaprijed, živite i uživajte u trenutku!”

Redakcija časopisa Roditelj ugostila je Kristinu Kurečić Knezović. Kristina Kurečić Knezović potječe iz Hrvatske. Rođena je u Osijeku, a živi i radi u Mostaru. Diplomiran je ekonomistica i certifiriani PRO fitness trener. Ponosna je vlasnica fitness centra „Lady’s Gym“. Poslom fitness trenera bavi se već 6 godina. Kristina je prije mjesec dana postala mama. Ispričala nam je kako se nosila sa novnastalom situacijom i proglašenjem pandemija u doba poodmakle trudnoće.

    1. Kako je bilo biti trudnica u doba kada je proglašena pandemija Covid 19? U kojem mjesecu trudnoće ste bili ?

Obzirom na pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i “okrenula naše živote naopako”, jer nitko nije znao s čime se borimo i kakvo je stanje zapravo, meni kao trudnici u  visokom osmom mjesecu trudnoće nije bilo svejedno, ponajviše zbog toga što ni bolnice nisu bile sigurne. Doza straha od infekcije virusom je bila prisutna, ali ipak je pozitivno razmišljanje prevladalo i sve je prošlo bez problema.

2.  Kako ste išli na preglede? Kako je to izgledalo? Da li ste izostali sa nekih pregleda?

Bez obzira na pandemiju,upravo zbog visoke trudnoće

sve redovne preglede sam obavljala u poliklinici Arbor Vitae, kod dr.  Senada Sarića, koji je vodio moju trudnoću od samog početka. Na preglede sam ulazila isključivo sama, bez pratnje, poštujući sva epidemiološka pravila(korištenje maske i rukavica, kao i dodatnu dezinfekciju u poliklinici).

3. Da li ste pohađali neki tečaj za trudnice i kako ste se pripemali za porod? Koje emocije su preovladavale u tom periodu?

Nisam pohađala nikakav tečaj za trudnice, niti se na neki poseban način pripremala, upravo zbog već spomenute situacije sa Covid 19, iako je kod dr. Sarića praksa da s trudnicama prođe predporođajni tečaj, koji on sam vodi. Teško je riječima opisati i iskazati te emocije, ali ono što mogu reći jeste da su emocije i euforija predvladale strah koji je postojao od virusa Covid-19 .

4. Obzirom da buduće mame jako puno razmišljaju pred sam porod o porodu, koja pitanja su Vas mučila i jeste li pronašli odgovore na njih?

Od samog početka trudnoće, pa sve do kraja nisam previše razmišljala o porodu, čak ni u ovakvom okruženju. Znala sam “Bebica se mora roditi, pa kako god!” Razmišljala sam pozitivno i vjerovala da će sve proći u redu i da će biti živa i zdrava.

5. Da li ste imali plan poroda? Kako ste zamišljali porod?

Što se tiče “plana” poroda, znala sam jedno – da ću se poroditi u privatnom rodilištu “Bolnica Jelena” u Banja Luci. Vjerujem da je upravo to bio razlog moje bezbrižnosti što se tiče pandemije, ali i svega ostalog.

6. Da li je Vaš partner bio sa Vama na porodu?

Da, Zoran je bio sa mnom na porodu. Sada kad su se dojmovi slegli, sa sigurnošću mogu reći da je to nešto najljepše što partner može učiniti za svoju suprugu. Prvenstveno jer svojom prisutnošću donosi sigurnost i ublažava strah od poroda, a ono još važnije – skupa prolazite taj neopisivi  trenutak kada prvi put ugledate svoju bebicu.

7.  Obzirom da ste se porodili u Bolnici Jelena u Banja Luci, možete li nam opisati Vaše iskustvo poroda u bolnici Jelena?

 Za bolnicu “Jelena” u Banja Luci imam samo riječi hvale i tople preporuke. Zoran i ja smo dan prije poroda došli u bolnicu i tu zajedno proveli još četri dana. Uživali smo u svakom trenutku sa svojom bebicom, za koju se izrazito divno osoblje brinulo  0-24h . Također, moram reći da su bili jako edukativni, te nas učili svemu što trebamo znati kad dođemo doma. Savjetovali su nas oko kupanja, njegovanja pupka, hranjenja i puno drugih stvari.

Posebnu zahvalu želim iskazati dr. Milovanu Miliću, koji me porodio, te divnim ženama i velikim stručnjacima – pedijatrici Gordani i anestezijologinji Moniki. Njih bih opisala rečenicom: ” Pravi profesionalci koji su predani svom poslu, ali prije svega ljudi – topli i divni! “

Zaista smo uživali.

8.  Da li ste razmišljali o tome šta nakon poroda kad bebica dođe kući?

 Iskreno, nismo razmišljali previše, a to pripisujemo opušteninm i ispunjenim prvim zajedničkim danima u Bolnici, koji su nas tako “opustili” i pripremili za nadolazeće situacije. Vjerujte mi,  zaista puno znači, ova “mala škola” za novonastale roditelje. A odlazak kući za nas je predstavljao poseban osjećaj sreće i uzbuđenja.

9.  Koja je Vaša poruka trudnicama i budućim mama?

Svim trudnicama i budućim mamama želim reći da uživaju u najljepšem razdoblju svog života, da se čuvaju, slušaju svog doktora i uvijek budu pozitivne. Ne razmišljate previše unaprijed, živite i uživajte u trenutku!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave