Kristina Petrović: Svih pet porođaja bilo je prirodnim putem, ali svaki drugačiji i poseban na svoj način

 U odgoju djece meni je najvažnija komunikacija između nas. Mi imamo zaista otvoren odnos i o svemu razgovaramo kao drugari.

Danas vam predstavljamo Kristinu Petrović, majku petero djece. Sa Kristinom smo razgovarali o tome kako su prošli njeni porodi, te u nastavku teksta pronađite zanimljivu priču. 

Za početak recite nam ko je Kristina Petrović?

Ja sam Kristina Petrović, 1990. godište. Domaćica sam, 16 godina u braku i majka sam petoro djece. Radim od kuće, pravim poklon kutije za specijalne prilike. Oprobala sam se i kao bloger. Na mom profilu je trenutno 10 hiljada ljudi koje svakodnevno pokušavam u ovim ludim vremenima da nasmijem, dam neki koristan savjet, podijelim neki brz recept i prikažem moj život onakav kakav jeste.

Recite nam kako su protekli vaši porodi?

Svih pet porođaja bilo je prirodnim putem, ali svaki drugačiji i poseban na svoj način. Najlakši mi je pao ovaj peti porođaj, sve se odigralo tako brzo. Od početka kontrakcija do porođaja svega nekoliko sati. Još olakšavajuća okolnost bila je ta što je ovoga puta suprug prisustvovao porođaju i to je jedno nezaboravno iskustvo za oboje. U tom momentu ženi je zaista potrebna podrška i sve je lakše. Ja bih voljela zaista  kada bi se to primenjivalo u svakom porodilištu.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

U odgoju djece meni je najvažnija komunikacija između nas. Mi imamo zaista otvoren odnos i o svemu razgovaramo kao drugari. Naučila sam ih da su roditelji zapravo najveći prijatelji i da se ne ustručavaju da me nešto pitaju i jako mi je drago zbog toga, jer u ovim ludim vremenima svašta se dešava i jako je bitno znati svaki djetetov korak. Još jedna bitna stvar je da ih podržavam u njihovim planovima i željama i pokušavam da pomognem koliko mogu.

S obzirom na to da ste majka petero djece, recite nam kako ste se snašli u toj ulozi, da li vam je bilo teško?

Snašla sam se jako dobro, s obzirom da sam majka prvi put postala sa 18 godina, drugo dijete je došlo odmah nakon godinu dana. Tako da sam sa 19 godina imala dvoje dece i zaista sam ulogu majke shvatila jako ozbiljno. Sada je već to drugačije iskusnija sam i mnogo je lakše.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Moj savjet je da isključivo slušaju svoje srce i svoje instinkt. Da budu jake i snažne, da ne dozvole drugima da se petljaju u njihov odgoj djece. Jer svako dijete i majka su različiti. Svaka majka svom djetetu želi samo ono najbolje, s toga će uraditi onako kako ona misli da je ispravno, a ne onako kako drugi kažu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave