Kristina Jurić: Bebe su samo jednom bebe, a kad narastu imate samo uspomene

„Uživajte dok su mali, jer niti jedan trenutak je nemoguće vratiti.“Kristina Jurić iz Kiseljaka je mama jednog dječaka koja svojim objavama na društvenim mrežama svakodnevno dijeli slatke male tajne iz odgoja svog dječaka. Za sebe kaže da je ispunjena ljubavlju od svog muža Bojana te da su joj dvije najveće titule biti majka i supruga. U nastavku donosim naš razgovor sa Kristinom.

Majka ste jednog mališana. Na početku nam recite kako je protekla trudnoća?

Kad kažemo riječ trudnoća u nama se probudi puno nekih emocija. Obzirom da sam ja postala majka u 22. godini za mene je trudnoća bila jedan veliki strah. Stalno sam sebi postavljala pitanja kako ću ja to, mogu li ja to i jesam li spremna? Ali cijeli taj strah je bio bespotreban jer sam se porodila za 3 minute i imala sam porod koji bi poželjela svakoj ženi. A na sva pitanja dobijete odgovore baš u tom momentu kad postanete majka, jer majka može sve.

S obzirom na to da su trudnice rizična kategorija Vi ste tokom pandemije COVIDA 19 bili trudnica. Kako je to utjecalo na Vas? 

S obzirom na to da sam prije trudnoće prebolovala COVID 19 sa blagim simptomima, nisam bila toliko zabrinuta. Imala sam pozitivne ljude oko sebe, tako da su mi oni bili dodatna energija.

Kakva je bila prva sedmica sa Vašim mališanom?

Taj prvi trenutak izlaska iz bolnice je toliko emotivan. Nije mogao proći bez silnih suza radosnica. Kući su me dočekale prijateljice i moji roditelji koji su mi podrška u svemu i vjetar u leđa. Falio mi je brat u tom velikom porodičnom događaju s obzirom na to da je prvo unuče, ali bio je u mislima tu i ubrzo smo to nadoknadili sve.

Možete li nam malo predstaviti Vašeg mališana?

Naš Masi ima 7 mjeseci i jako je dobra bebica od prvoga dana. Vrijeme toliko brzo leti i ta razlika se baš prijeti iako smo svaki dan skupa, vidim kako sve više i više ide prema dječaku, a nestaje ona bebica. Kad se rodila ugledala sam malog Bojana, isti otac. Ali volim što je pozer na mamu. Obožava da se slika, tako da sam zbog njega nastavila saradnje na instagramu, jer Masi zna da odradi svoj posao kako treba.

Šta je za Vas odgoj? Šta najviše potencirat kod odgoja?

Današnji odgoj u pojedinaca ide u krivome smjeru. Odgoj djeteta je sve onako kako se roditelji postave od prvoga dana. Roditelji više posvećuju sebi pažnju, zapostavljaju djecu zbog nekih nebitnih stvari. A zapravo mi smo toj djeci uzor, i živimo za njih. Djeci fali igre, pažnje, ljubavi. Nažalost, danas je puno djece kojima je to uskraćeno. Svako dijete voli i da pogleda crtani. Masi također ali gledamo da je sve to u granicama. Da više se asociramo na neke zajedničke igre. Da uživamo s njim jer niti jedan taj momenat kad su mali ne može se vratiti, zato to trebamo iskoristiti. Moj suprug iako nekad naporno radi, bude preumoran, ali nikad ne odbija igru, šetnju jer Masiju ništa ne smije biti uskraćeno. Od prvoga dana je predobar otac i jako se dobro snalazi u toj ulozi. U nekim stvarima je bolji od mene. A vikend uvijek iskoristimo za nas troje, da sve nadoknadimo što smo propustili. Brojimo dane do ljetovanja, jer će ovo biti najljepše do sada.

Šta bi ste poručili mama koje čitaju naš časopis i portal?

Drage mame, bebe su samo jednom bebe, a kad narastu imate samo uspomene. Uživajte dok su mali, jer niti jedan trenutak je nemoguće vratiti. Neka svaki dan bude ispunjen ljubavlju i radošću.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave