Kristina Arsić: Sva tri porođaja su bila prirodna bez indukcije i anestezije

Kao zdravstveni radnik znala sam šta mogu da očekujem od porođaja, tako da za prva dva porođaja nisam bila uplašena.

Danas vam predstavljamo Kristinu Arsić, majku troje djece. Trenutno je na porodiljskom i uživa u čarima roditeljstva. Sa Kristinom smo razgovarali o tri porođaja, kako je sve proteklo i o njenom iskustvu. U nastavku teksta pronađite više. 

Predstavite nam se.

Moje ime je Kristina Arsić, imam 29 godina. Mama sam troje djece: Emilija (8), Anđelina (5) i Vukašin (1). Trenutno sam na porodiljskom i uživam u čarima roditeljstva. U slobodno vrijeme bavim se svojim instagram profilom i pišem za blog. Oduvijek sam voljela da čitam blogove i potajno priželjkivala da imam svoj blog na kome ću moći da pišem o svemu što me interesuje. Međutim, nikada se nisam usudila na taj korak. Poslije sam postala mama i nekako je ova moja želja otišla u zaborav. Kada sam se prije nepunih 2 godine aktivirala na društvenim mrežama vidjela sam da ima mnogo ljudi koji žele i vole da čitaju ono što pišem. To mi je dalo podstrek da moju davno zaboravljenu želju napokon pretvorim u stvarnost.  

Recite nam kako je protekao Vaš porod? 

Sva tri porođaja su bila prirodna bez indukcije i anestezije. Mogu reći da su prošli super, svaki je bio kraći od prethodnog. Kao zdravstveni radnik znala sam šta mogu da očekujem od porođaja, tako da za prva dva porođaja nisam bila uplašena. Treći porođaj je sasvim bio druga priča, jer bio u jeku Korone. Bilo je mnogo promjena u zdravstvu te nisam znala šta mogu da očekujem, što mi je izazvalo nepotrebni strah jer je definitvno bio najbolji porađaj od sva tri. Ono što se razlikovalo jeste da sam tek sa trećim djetetom iskusila čari zlatnog sata. To je nešto neopisivo lijepo i željela bih da sve žene dožive ovo iskustvo. Prva da porođaja nisam imala tu privilegiju, ali za treći nisam htjela ništa da prepustim slučaju i otvoreno sam tražila od doktorice koja me je porađala. 

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Veoma je bitno dok su još mali da im pružimo bezuslovnu ljubav, podršku i razumijevanje. Dok su mali djeca ne znaju da iskažu na pravilan način svoje emocije i svoja osjećanja. Samo ljubavlju i razumijevanjem možemo da ih usmjerimo na pravi put. Veoma je bitno da naučimo svoju djecu da poštuju prije svega svoja osjećanja i sebe, pa zatim sve ostale. Ne slažem se sa mišljenjima nekih da ćemo ispunjavanjem svih potreba dijete razmaziti. Naprotiv, smatram da ćemo time dijete naučiti da je ono važno i da su njegova osjećanja podjednako važna kao i naša.

Kako ste se snašli  u ulozi majke?

Moram da priznam da se još uvijek snalazim. Svakog dana učim od njih kako da budem još bolja mama. Smatram da se niko od nas nije rodio spreman za roditeljstvo, već se tome učimo svakodnevno kada postanemo roditelji. 

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Vjerujte u sebe i svoje osjećaje. Ovo posebno važi za trudnice jer znam da su mnoge u strahu i od porođaja i kako će se snaći kada se beba rodi. Vjerovale ste sebi da možete da iznesete uspješno trudnoću i donesete bebu na svijet, nemojte sumnjati da ste sposobne i da je hranite, brinete o njoj i odgajate u odraslu osobu. I ono što je još bitnije je da je majčinski instinkt nepogrešiv. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave