Korisni savjeti kod vraćanja hrane dojenčadi

ŠTA JE VRAĆANJE HRANE?

 Vraćanje hrane (bljuckanje) ili regurgitacija česta je tegoba dojenčadi u prvoj godini života koja se ogleda kao nehotično vraćanje majčinog mlijeka ili mliječne hrane iz želuca u jednjak. Obično se javlja odmah ili ubrzo nakon obroka (prilikom podrigivanja), a rjeđe za vrijeme spavanja. Za vraćanje hrane ili bljuckanje karakteristično je da želudac »bez ikakvog napora« vraća sadržaj i tjera ga u jednjak. Nemojte miješati vraćanje hrane i povraćanje. Kod povraćanja se jako grče i trbušni mišići, a želučani sadržaj izbacuje se u luku.

DA LI JE VRAĆANJE HRANE OPASNO ILI BOLNO?

 Vraćanje hrane kod dojenčadi samo od sebe prolazi u prvoj godini života. Želučani sadržaj je kiseo i može nadražiti jednjak te tako izazvati bol. Vraćanje hrane probavna je tegoba koja nije ozbiljna, ali i kod djeteta i kod roditelja izaziva nelagodu i brigu. Zato za smanjenje vraćanja hrane postoji posebno prilagođena adaptirana mliječna hrana. 

ŠTA UZROKUJE VRAĆANJE HRANE? 

Vraćanje hrane uzrokuje nedovoljno razvijen sfinkter na donjem dijelu jednjaka. To je mišić između želuca i jednjaka čija je zadaća spriječiti da sadržaj iz želuca krene pogrešnim smjerom (prema ustima umjesto prema crijevima). 

ŠTA UČINITI KADA DIJETE VRAĆA HRANU?

 Kod jednostavnog vraćanja hrane dovoljna je prilagođena prehrana. Stručnjaci udruženja ESPGHAN (Evropsko udruženje pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista) preporučuju da se dojenčadima koju muči vraćanje hrane daje zgusnuta hrana. Međutim potreban je oprez! Hrana ne smije biti pregusta jer se tako može usporiti probava i time povećati opasnost vraćanja hrane. Posavjetujte se sa svojim pedijatrom kako pravilno postupiti.

Ako ne možete dojiti i beba je na mliječni formuli, pedijatar vam može preporučiti upotrebu početne mliječne hrane za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s problemom vraćanja hrane. Ova hrana sadrži sastojke za optimalno zgušnjavanje hrane, a da istovremeno ta hrana ne usporava probavu. Uprkos prilagođenom sastavu mliječna hrana zadovoljava apsolutno sve prehrambene potrebe za normalan rast i razvoj dojenčeta. 

Korisni savjeti kod vraćanja hrane dojenčadi:

  • Pelene i odjeća oko stomaka ne smije biti pretijesna. 
  • Dojenče hranite u mirnom i opuštenom okruženju.
  • U neposrednoj blizini djeteta nemojte pušiti. 
  • Ne tjerajte dijete da do kraja popije hranu iz bočice. 
  • Nakon hranjenja, dojenče stavite u krevetić s podignutim madracem do ugla od 45° i na lijevi bok. Ako je dijete već počelo konzumirati krutu hranu, dobro bi bilo da mu ne dajete sok od narandže jer ima previše kiseline (i zato dodatno povećava kiselost vraćene hrane).

NOVALAC

PREDNOSTI 

  • proizvedena samo od svježeg mlijeka u najboljim mljekarama u Njemačkoj i Francuskoj 
  • prije nego što proizvodi stignu na police u apotekama svaka serija mora proći više od 700 strogih testova 
  • širok izbor proizvoda (stomačni grčevi, bljuckanje, alergije, zatvor)
  • praktično i higijensko pakovanje u limenci, jednostavno za recikliranje

Novalac odlikuju visoka kvaliteta i klinički potvrđena učinkovitost. Mliječna hrana i drugi proizvodi Novalac zadovoljavaju sve prehrambene potrebe i obezbjeđuju optimalan rast i razvoj dojenčeta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave