Kontrakcije: Stezanja mišića materice koje predstavljaju izgonsku silu za rađanje vaše bebe

Kontrakcije: Stezanja mišićja materice koje predstavljaju izgonsku silu za rađanje vaše bebe

Tri su vrste kontrakcija koje možete osjećati u trudnoći a to su Brixton Hicksove kontrakcije, pripremne kontrakcije i prave porođajne kontrakcije

Ako ste trudni prvi put, sigurno se pitate kako ću znati da je porod nastao. Kontrakcija je kada se mišići uterusa stegnu poput šake, a zatim se opuste. Kontrakcije pomažu izbaciti bebu. Kada zapravo nastaje porod vaše kontrakcije traju oko 30 do 70 sekundi i dolaze svakih 5 do 10 minuta. Vrlo su jake da tokom njih ne možete hodati ili razgovarati.  Osjećate bol u trbuhu i donjem dijelu leđa. Ova bol ne nestaje kada se krećete ili mijenjate položaj.

Ako imate bilo koji od ovih znakova, uskoro će početi početi porod.

Piše: Dr. Enio Kapenović, ginekolog.

Biografija:

Dr. Enio Kapenović, ginekolog. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 2014. Godine. Iste godine se zaposlio u KB „dr Safet Mujić“ Mostar, na Odjelu ginekologije i akušerstva. 2015. godine stiče status specijalizanta ginekologije i akušerstva. U 2017. godini postaje doktorand na doktorskom studiju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Radi i kao doktor u FK Velež.

Kontrakcije su predmet interesovanja svake trudnice još od začeća. Intenzivno se razmišlja o porodu, o vašoj bebi, o bolu koji će se osjećati. Kontrakcije su stezanja mišićja materice koje predstavljaju izgonsku silu za rađanje vaše bebe. Obzirom da se kroz trudnoću pojavljuju različite vrste bolnih senzacija podno stomaka, trudnice često imaju pitanja vezana za kontrakcije, na neka od najučestalijih će se pokušati odgovoriti u nastavku teksta.

Nauka još uvijek nije do kraja rasvijetlila složeni mehanizam koji se odigra u trudnoj ženi, kada dođe vrijeme za njen porod. Pretpostavlja se da početak poroda kreće u mozgu vaše bebe, u vidu hemijskih signala koje se upute u vaše tijelo. Ti signali su vjerovatno poruka: „Mama, ja bih da izadjem odavde“, na što tijelo trudnice odgovara u vidu složene lančane hormonalne reakcije koja oslobodi dejstva prostaglandina i oksitocina – dvije supstance koje su okidači kontrakcija.

Tri su vrste kontrakcija koje možete osjećati u trudnoći a to su Brixton Hicksove kontrakcije, pripremne kontrakcije i prave porođajne kontrakcije. Brixton Hicksove kontrakcije se mogu pojavljivati bilo kad od sredine trudnoće, dok ih neke žene ne osjete nikako. Studije ovaj vid kontrakcija opisuju kao pripremu ili trening vaše materice za prave kontrakcije. One su potpuno bezopasne i normalna pojava u trudnoći. Osjećaju se kao grč, stezanje podno abdomena, nemaju pravilan vremenski razmak od jedne do druge, osjetno su blaže, kraće traju i ne mogu uzrokovati otvaranje grlića. To što ne uzrokuju otvaranje i promjene na grliću znači i da neće uzrokovati pojavu sluzi na vešu ili sukrvice. Promjenom pozicije obično prestaje bol, trudnica može malo leći i odmoriti, nakon toga neće osjetiti bol.

Pripremne kontrakcije nastupaju nekoliko sedmica pred porod. One zapravo pomiču dijete niže u zdjelicu. Bol se osjeća podno stomaka ili u krstima, kratko traje, promjenom pozicije prestaje. Ove se kontrakcije ne javljaju često, nemaju pravilan vremenski interval od jedne do druge i ne pojačavaju se s vremenom.

Prave porođajne kontrakcije ćete osjećati u posljednjih nekoliko sedmica pred porod. Postoji nekoliko karakteristika koje ih definišu a pomoći će trudnici da shvati da je baš ovaj put bol koju osjeća zapravo pravi trud. Osjećati ćete bol podno stomaka  ali ovaj put vam se bol  sa vremenom pojačava. Promjenom pozicije trudovi neće prestati, trudnica neće doživjeti olakšanje. Trudovi s vremenom postaju sve češći, a vremenski razmak između dva truda postaje sve pravilniji. Pravi trudovi traju od 30 do 70 sekundi. Obzirom da ove kontrakcije uzrokuju promjene na grliću, uzrokuju postepenu dilataciju, otvaranje, često trudnica na vešu primjecuje gušću sluz, sluz većeg volumena, roskasto prožetu ili čak sluz boje krvi. Pravi trudovi mogu biti praćeni i prsnućem vodenjaka, odilaženjem plodne vode, ali to i nije toliko ubjedljiva karakteristika za raspoznavanje o kakvoj je vrsti truda riječ jer se dešava samo u 15% slučajeva. Najčešća tri načina na koji trudnica opisuje pojavu pravih kontrakcija su: izuzetno jaki menstrualni grčevi, pritisak podno stomaka, jaki bolovi u krstima koji prelaze na donji dio stomaka.

Porođajne kontrakcije varijaraju u intenzitetu, trajanju i učestalosti u zavisnosti od faze poroda u kojoj se trudnica nalazi. Na početku poroda traju izmežu 30 i 45 sekundi, razmak izmedju njih zna biti i 20 minuta. U aktivnoj fazi poroda pocinju duže trajati, od 40 do 60 sekundi, i biti mnogo jače. U fazi izgona trajanje truda zna biti od 60 do 90 sekundi.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave