Kontrakcije i znaci poroda

Kontrakcije i znaci poroda

Ne znače sve kontrakcije da rađate. Ako naučite razliku između pravog i lažnog poroda, može vam pomoći da znate kad stvarno rađate.

Učenje znakova rađanja prije vašeg termina može vam pomoći da budete spremni za rođenje bebe.

Znaci porođaja uključuju jake i regularne kontrakcije, bol u stomaku i donjem dijelu leđa, izbacivanje krvave sluzi i pucanje vodenjaka.

Ako mislite da je porod počeo, pozovite doktora.

Ne znače sve kontrakcije da rađate. Ako naučite razliku između pravog i lažnog poroda, može vam pomoći da znate kad stvarno rađate.

Šta je porod?

Porod (ili rađanje djeteta) je proces kada vaša beba izlazi iz materice. Porađate se ako imate regularne kontrakcije koje uzrokuju mijenjanje vašeg cerviksa (vrata materice). Kontrakcije predstavljaju stiskanje i opuštanje mišića vaše materice. Kontrakcije vam pomažu kod istiskanja bebe iz materice. Vaš cerviks se otvara materici koja se nalazi iznad vagine. Kad porod počne, vaš cerviks se širi (otvara).

Kako se bližite terminu, učenje znakova poroda može vam pomoći da se osjetite spremnim za porod i rađanje. Ako osjetite ikakve znakove poroda, pozovite doktora.

Koji su znaci poroda?

Znate da porađate ako:

Imate jake i regularne kontrakcije. Kontrakcije predstavljaju brzo stiskanje i opuštanje mišića. Kontrakcije vam pomažu da istisnete bebu. Ako ste zaista u procesu poroda, vaše kontrakcije traju od 30 do 70 sekundi i dolaze svako 5 do 10 minuta. Toliko su jaki da ne možete hodati niti pričati dok se dešavaju. Vremenom se pojačavaju i sve su češći.

Osjećate bol u stomaku i u donjem dijelu leđa. Ova bol ne odlazi kad se pomjerite.

Izlazi vam krvava sluz (smeđa ili crvenkasta). To se zove „bloody show“.

Vaš vodenjak puca. Vaša beba rasla je u amnionskoj tečnosti (vreći vode) u vašoj materici. Kada vrećica pukne, osjetit ćete ispuštanje više vode. Ili ćete samo osjetiti curenje.

Ako se porađate, zovnite doktora ili bolnicu, bez obzira koje je doba dana ili noći. Reći će vam je li vrijeme da idete u bolnicu. Da budu sigurni da rađate, u bolnici će vam izmjeriti cerviks.

 

Koji su znaci da ste blizu poroda?

Vjerovatno ste blizu poroda ako:

Se vaša beba spusti niže. To znači da se vaša beba sprema za položaj za rađanje. Može se desiti nekoliko sedmica ili samo nekoliko sati prije poroda.

Otpuštate vaginalni sekret koji je čist, roskast ili pomalo krvav. To se može desiti par dana prije poroda ili na početku poroda.

Kao prenatalni pregled, vaša zdravstvena radnica reći će da vam se cerviks počeo otvarati. Prije poroda, vaš cerviks je otprilike 3.5 do 4cm dug. Kada rađate otvoren je 10cm. Kada rađanje počne, kontrakcije pomažu kod otvaranja cerviksa.

Dobijete instinkt gnježdenja. U ovom slučaju želite organizirati sve kod kuće da se spremite za bebu. Htjet ćete raditi stvari poput kuhanja ili spremanja bebine odjeće i sobe. Ove stvari su uredu, samo nemojte pretjerati. Trebat će vam energija za porod.

Ako imate ijedan od ovih znakova, možda ćete uskoro početi porađati.

Šta je lažni porod i Braxton-Hicks kontrakcije?

Ne znači uvijek da rađate ako imate kontrakcije. Kontrakcije će vjerovatno dolaziti i odlaziti kad krene porod. Ove kontrakcije zovu se lažne ili Braxton-Hicks kontrakcije. One opuštaju i istančavaju vaš cerviks da bi pripremili tijelo za porođaj i rađanje. Možete ih osjetiti sedmicama prije termina. Učenje razlike između pravih kontrakcija kad rađate i lažnih pomoći će vam da znate kad zapravo rađate.

Može biti teško razlikovati pravi i lažni porod. Kad ih prvi put osjetite, mjerite vrijeme. Zapisujte koliko vremena prođe od jednih kontrakcija do slijedećih. Zapišite i koliko su jaki. Tako zapisujte sat vremena. Hodajte okolo i krećite se da vidite hoće li kontrakcije prestati kada promijenite položaj.

Šta je rani porod?

Rani porod znači da prerano počinjete rađati, prije 37. sedmice trudnoće. Bebe rođene prije vremena mogu imati zdravstvenih problema na porodu i kasnije u životu. Ako još niste ušli u 37. sedmicu trudnoće i imate znakove ili simptome ranog poroda, pozovite doktora. Brza pomoć je najbolje što možete dobiti. Naučite o faktorima rizika preranog rođenja i šta možete uraditi da smanjite rizik.

Koji su stadiji poroda?

Stadiji poroda uključuju čitav proces poroda, od prvih kontrakcija (prvi stadij), guranja (drugi stadij), do izbacivanja posteljice (treći stadij) nakon što se vaša beba rodi. Učenje o stadijima rađanja može vam pomoći da znate šta da očekujete u toku poroda i rađanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave