Koliko kilograma treba dobiti u trudnoći?

Koliko kilograma treba dobiti u trudnoći?

Zdrava, uravnotežena prehrana pomoći će vašoj bebi da dobije hranjive sastojke koji su joj potrebni i raste normalnom brzinom. Ali, koliko dodatnih kalorija stvarno trebate?

Iako su vam potrebne dodatne kalorije, nije potrebno ”jesti za dvoje“.  Prosječnoj trudnici dnevno treba samo oko 300 zdravih kalorija više nego prije trudnoće. To će im pomoći da se u trudnoći udebljaju u odgovarajućoj količini.

Pitajte svog doktora koliko biste trebali dobiti na težini. Žena koja je imala prosječnu težinu prije trudnoće, trebala bi dobiti 13 do 17.5 kilograma nakon što zatrudni. Žene s prekomjernom težinom trebale bi dobiti 14 do 20 kilograma.

Generalno, trebali biste se udebljati oko 2 do 4 kilograma tokom prva tri mjeseca trudnoće i 1 kilogram sedmično tokom ostatka trudnoće. Ako očekujete blizance, trebali biste se udebljati od 35 do 45 kilograma tokom trudnoće. To bi bilo prosječno 1,5 kilograma sedmično nakon uobičajenog debljanja u prva tri mjeseca.

Naročito je važno dobiti pravu količinu kilograma kada očekujete blizance jer vaša težina utječe na težinu beba. A budući da se blizanci često rode prije termina, veća porođajna težina važna je za njihovo zdravlje. Kada nosite blizance, možda će vam trebati između 3.000 i 3.500 kalorija dnevno.

Gdje odlazi suvišna težina tijekom trudnoće?

 Beba: 4 kilograma

 Placenta: 1-1.5 kilograma

 Amnionska tečnost: 1-1.5 kilograma

 Tkivo dojke: 1-1.5 kilograma

 Opskrba krvlju: 2 kilograma

Sačuvana masnoća za porod i dojenje: 2.5-4.5 kilograma

Veća maternica: 1-2.5 kilograma

Ukupno: 12.5-17 kilograma

Da li je sigurno mršaviti u trudnoći?

Ako je žena jako pretila kada zatrudni, doktor će možda htjeti da smrša. Mršanje se treba odvijati samo pod nadzorom doktora. Ali, u većini slučajeva žene ne bi trebale pokušavati smršati ili se izgladnjivati tokom trudnoće.

Kako se udebljati tokom trudnoće

Ako vaš doktor želi da se udebljate dok ste trudni, isprobajte ove savjete:

  • Jedite pet do šest malih obroka svaki dan.
  • Držite pri ruci brze i jednostavne grickalice, poput orašastih plodova, grožđica, sira i krekera, sušenog voća i sladoleda ili jogurta.
  • Maslac od kikirikija namažite na tost, kreke, jabuke, banane ili celer. Jedna kašika kremastog maslaca od kikirikija daje vam oko 100 kalorija i 7 grama proteina.
  • Mlijeko u prahu dodajte u masni pire krompir, kajganu i vruće žitarice.
  • Obroku dodajte dodatke, kao što su maslac ili margarin, krem ​​sir, sos, kiselo vrhnje i sir.