Koliko je šećer loš za djecu?

Slatke poslastice. Roditelji se često dovode u iskušenje da nagrade djecu slatkišima.

Je li šećer tako loš za djecu? Zašto ne treba nagraditi dijete za uspješno obavljenu nuždu na tuti slatkim M&M’s i zašto im ne treba davati slatkiše da budu mirni u prodavnici?

Svjetski zdravstveni standardi kažu da bi djeca od 2 do 18 godina trebala unositi manje od 25g šećera dnevno, dok djeca mlađa od 2 godine ne bi nikako trebala jesti ili piti slatko. 

Zašto je to tako? Zato što šećer u ranoj dobi često dovodi do pretilosti, visokog krvnog pritiska i tip 2 dijabetesa. A ti problemi kod djece i mlađih stvara rizik od bolesti srca.

Pored toga, ako jedu slatko imaju manje prostora u svojim stomacima za zdrave obroke poput voća, povrća, cijelih zrna i nemasnih mliječnih proizvoda. 

Pedijatri savjetuju roditelje da pročitaju sve etikete, pronađu ‘šećer’ i da urade matematiku. Svako 4 grama šećera je jednako jednoj čajnoj kašiki šećera. 

Iako se isprva čini malo, to se vrlo brzo nagomila, pogotovo ako djeca traže još. 

Najgori šećer se nalazi u prerađenoj hrani, sportskim pićima, desertima i voćnom soku. Ne požurujte s voćnim sokovima – nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. 

Na proizvodima uvijek tražite šećer, nekad su samo pod drugačijim nazivom – visokofruktozni sirup, fruktoza, dekstroza, voćni sok i med. 

Neka glad bude vodič

Pedijatri savjetuju da roditelji ponude djeci zdrave izbore za svako jelo i da odaberu ono što im tijelo kaže da im treba. To može biti meso ili povrće ujutru, umjesto popodne ili navečer i to je sasvim uredu. 

Djeca imaju sakrivenu sposobnost da prilagode dijetu energetskim unosom. Mogu samo-regulirati kada im treba protein, masti i ugljikohidrati.

I djeca i odrasli su programirani da koriste glad i sitost da regulišu unos hrane, a pored toga kada su gladni sve im ima dobar okus. 

Kada se mogu davati slatkiši?

Slatkiši se mogu davati, ali to ne bi trebalo biti svakodnevno. To trebaju da budu striktno poslastice i nagrade i to u manjim količinama. 

Djeca ne mogu i ne znaju birati dobro izbalansiranu hranu, ali odrasli mogu i trebali bi – od početka. 

Ako slatkiši nisu najbolja nagrada kako nagraditi dijete ako uspješno obavi neki zadatak? Nalješite naljepnice na frižider, stavite klikere u teglu ili pronađite nešto drugo. Ako nena i dedo vole često da počaste, recite im unaprijed da djeci mogu dati mandarinu, naranču, suho voće ili nešto drugo umjesto sladoleda, kolačića i slično.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave