Koliko je astma opasna za djecu?

Koliko je astma opasna za djecu?

 • Post Author:
 • Post Category:Novosti

Šta je astma?

Astma je hronično stanje koje uzrokuje poteškoće u disanju. Dišni putevi do i u plućima su privremeno suženi. Astma može biti blaga ili teška. Epizoda može trajati od minuta do sati ili čak dana.

Astma može biti opasna po život – ako vaše dijete otežano diše, odvedite ga u najbližu bolnicu ili nazovite hitnu pomoć. Upotreba inhalatora može pomoći u ublažavanju simptoma astme kod vašeg djeteta.

Koji su simptomi astme?

Vaše dijete može imati astmu ako iznenada ima problema s disanjem i kašljem ili kad izdahne ili ispušta zvuk piskanja. Vjerovatno će razgovarati o tome kako se osjećaju ili izgledaju uznemireno. Teški napad astme jako uznemirava jer će vaše dijete osjetiti da ne može dobiti dovoljno zraka.

Simptomi i znakovi kojih morate biti svjesni uključuju:

 • kašljanje (posebno noću), što bi mogao biti jedini znak
 • otežano disanje
 • stezanje u prsima
 • buđenje tokom noći
 • disanje uz osjećaj „zategnutosti“, letargija ili nezainteresiranost za fizičku aktivnost

Hitno potražite medicinsku pomoć ako vaše dijete ima bilo koji od sljedećih simptoma i znakova:

 • otežano disanje, što se manifestuje kao ubrzani udisaji, kretanje grudnog koša prema unutra dok udišete i glasan zvuk dok izdišete
 • nemogućnost govora
 • plavkaste usne, znak da u tijelo ne stiže dovoljno kisika
 • stezanje u prsima
 • stalno kašljanje ili piskanje koje ne reagira na propisane lijekove

Kako mogu upravljati teškim napadom astme?

Ako vaše dijete ima astmu, potreban vam je hitni plan, bez obzira na to koliko su simptomi blagi ili ozbiljni.

Ako vaše dijete ima težak napad astme:

Budite mirni i posjednite dijete.

Za djecu u dobi od 0 do 5 godina, dajte im 2 do 6 udaha iz inhalatora. Za svaki udah lijeka, vaše dijete treba duboko udahnuti 4 puta prije nego što date sljedeći udah.

Za djecu u dobi od 6 godina ili više, dajte 4 do 12 udaha iz inhalatora. Za svaki udah lijeka, vaše dijete treba duboko udahnuti 4 puta prije nego što date sljedeći udah.

Sačekajte 4 minute. Ako dođe do malo ili nimalo poboljšanja, ponovite gore navedeni korak 2 ili 3.

Ako nakon 4 minute i dalje postoji malo poboljšanja ili ih uopće nema, nazovite hitnu pomoć i navedite da vaše dijete ima napad astme. Dok čekate da hitna pomoć stigne, dajte djetetu da udahne iz inhalatora kako je gore opisano. Pričekajte 4 minute i ponovite to. Ponavljajte ovo dok ne stigne hitna pomoć.

Šta pokreće napad astme?

Najčešći pokretač akutnog napada astme je virusna infekcija poput prehlade. Astmu također može izazvati alergijska reakcija na uobičajenu tvar u zraku, poput prašine, grinja iz kućne prašine, polena, životinjske peruti (mrtva koža i krzno) i dima.

Ostali okidači za astmu uključuju vježbanje, hladan zrak, određene lijekove i promjene u okruženju (poput oluja i dima). Napadi astme ponekad se mogu spriječiti uklanjanjem okidača.

Okidači se razlikuju među pojedincima. Neke okidače možete izbjeći, ali morat ćete planirati kako smanjiti efekat drugih.

Kako da upravljam astmom svog djeteta?

Ključni dio upravljanja astmom je saradnja s vašim doktorom na razvoju individualnog plana akcije za astmu za vaše dijete. Plan vam pomaže da prepoznate šta pokreće astmu vašeg djeteta, kada i kako uzimati lijekove i znati šta učiniti ako se simptomi pogoršaju.

Također je važno razumjeti što može uzrokovati astmu vašeg djeteta kako biste mogli smanjiti ili ukloniti okidače u kući.

Pitajte svog doktora o pomagalima i savjetima koji će vam pomoći da se brinete o djetetu kod kuće. Možete razgovarati o tome kada i kako koristiti lijekove i koji će vam uređaji trebati, poput inhalatora, koji pomažu u isporuci lijekova u dišne ​​puteve vašeg djeteta.

Također može pomoći vođenje dnevnika u koji se bilježi kada se daju lijekovi protiv astme i kada se pojave simptomi.