Koliko igračaka zapravo treba vašem djetetu?

Pratiti koliko vaše dijete ima igračaka je teško. I tako se brzo nakupe mnoge, često sumnjive igračke u sobama vaše djece. Ako želite da djetetu pružite zadovoljstvo, ali i želite da potičete njegov intelekt igračkama, možete se držati nekih kriterija.

Većina dječjih soba su slične: od polica nagomilanih društvenih igara, zagonetki i knjiga, kutije su ispunjene do vrha sa legosima, automobilima, dinosaurima i željezničkim dodacima.

Odakle dolazi izobilje igračaka, lako je objasniti. Bilo da su to nena/baka, dedo, tetka, daiža, prijatelji ili mi sami roditelji, svako želi da usreći dijete igračkama. Odjeća ili novac su dobri samo za roditelje. Deca žele da budu iznenađena. I na početku im je sve super. Ali korisnost mnogih stvari je u većini slučajeva ograničena.

Na Međunarodnom sajmu igračaka u Nirnbergu, najvećem na svijetu, svake godine se predstavi milion igračaka, uključujući 60.000 inovacija ili modifikovanih i poboljšanih proizvoda zbog kojih dječija srca ubrzano kucaju, bar privremeno.

Po mišljenju stručnjaka, igračke se ne trebaju posmatrati samo kao razonoda, već da posluže i za dugotrajnu radost. Zato je važno, na primjer, kupiti kvalitetne i za odgovarajući uzrast proizvode, a ne “igrokvaritelje”, koji ne nagrađuju napore mališana zbog loše kvalitete materijala od koji su izrađeni. I: “Veoma je važno da se sa djetetom pronađe prava igračka, i tada dijete može izraziti želje i pokušati ih opravdati”, savjetuju stručnjaci i na taj način i naučite mnogo o svom djetetu.

Roditelji ne moraju ispunjavati svaku želju svom djetetu. Naprotiv, treba reći da se ne kupuju određene stvari i zašto se to ne čini, to je korisno petogodišnjoj osobi više nego roditeljima koji nekritički tresu novčanik. Stručnjaci daju i savjet  da naučite svoje dijete da se raduje zabavi – a ne darovima.

Uzmite slobodan dan i pretražite dječju sobu sa vašim djetetom. Odredite kojim igračkama se vaše dijete voli igrati. Raspakujte igračke koje trenutno nisu u opticaju i razmislite o tome šta još može biti korisno da vaše dijete što duže provede vremena u igri. Otvorene police najbolje sakriti iza jednobojnih zavjesa, jer blještavilo i boje igračaka samo odvlači pažnju od igranja, a kasnije i domaće zadaće.

Radna komisija “Igraj dobro dječje igre i igračke eV” je neprofitna konsultantska kuća specijalizirana za igračke i igre. Godine 1954. praktičari i naučnici iz oblasti medicine, psihologije, obrazovanja i umjetnosti osnovali su dobrovoljno udruženje s ciljem promovisanja dobrih igračaka, tako da djeca mogu imati dobra iskustva u radu sa svojim svijetom. Stručnjaci udruženja razvili su proceduru testiranja, kojom se ispituju igračke na tržištu, uz ispunjavanje kriterijuma koje su sastavili i bilježe ih pečatom “dobro igrati”.

Svake godine, radna komisija razmatra oko 500 novih igračaka na tržištu i nagrađuje one koji ispunjavaju kriterije kvalitetom “dobre igre”. Više informacija možete pronaći na www.spielgut.de

Pronaći pravu igračku. Ako odgovorite na ova pitanja, naći ćete je za vaše dijete:

  • Koje posebne vještine i interese ima moje dijete?
  • Koji materijal je potreban da bi podržao djetetov trenutni razvoj? (Na primjer, ako ima jaku potrebu za kretanjem, skuter je bolji od društvenih igara.)
  • Za šta imamo prostora? (Lijepa bi bila željeznica – ali ako ćemo samo gaziti njene dijelove onda je to samo nevolja.)
  • Koji su materijali za igru ​​dostupni i mogu se dopuniti na smislen način?

Imamo i pet trikova koji će vas spasiti od stresa i nepotrebnih kupovina igračaka:

Mnoge igračke (Lego, Playmobil i slično) su usmjerene na trajnu dodatnu kupovinu. Zbog toga se isplati na vrijeme odlučiti za jednu od njih.• Previše malih stvari zatrpava sobu. Zbog toga se oduprite iskušenju da češće kupujete hranu sa dodatcima za igračke (kinder jaje).• Prodavnice članaka o filmovima (Harry Potter cups, Nemo riba, itd.) Prodaju se prije svega preko visokog reklamnog pritiska. Iskrene želje su retke. Svako ko zadrži stav – NE – uskoro neće imati sobu pretrpanu prelazno zanimljivim igračkama.• Rodbina voli da donese nešto. Ukoliko ih zamolite za olovke, blokove, ljepilo, glinu za modeliranje, kredu i materijale za izradu neće se povećati planina igračaka u sobi. • Meke igračke su tako slatke da uvek možete doći u iskušenje da ih kupite. Možda ćete lakše odoljeti ako shvatite da će previše plišanih igračaka samo zaustaviti vaše dijete da pronađe pravu omiljenu igračku.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave