Koliko dugo hormonima treba da se vrate u ravnotežu nakon poroda?

Kako porod utječe na hormone – Dominacija estrogena – Hipotireoza – Adrenalni umor – Simptomi hormonalne neravnoteže – Liječenje – Vremenska linija

Uspjeli ste! Vi – jaka, hrabra, snažna i predivna žena puna ljubavi, donijeli ste malog čovjeka na svijet! Nakon svih očekivanja, truda i mnoštva emocija, vaša beba je stigla. Uprkos uzbuđenju, zbog promjene hormona nakon poroda pitat ćete se kada ćete se opet osjećati „normalno“.

Postporođajne promjene

U vašem tijelu se dešavaju mnoge promjene, da bi se ono moglo pripremiti za porod. Mnoge od ovih promjena u vašem tijelu vezane su za proizvodnju različitih hormona, ili drugačijih nivoa hormona. Ovi hormoni fizički mijenjaju vaše tijelo i mogu utjecati na vaše emocionalno stanje.

Ali sad kad ste rodili možda ćete osjećati stalne promjene raspoloženja. Lista je duga jer se možete osjećati emocionalno, razdražljivo, nestrpljivo, itd. Druge majke će pričati o radosti i veselju roditeljstva, dok ćete se vi osjećati udaljeno.

Dobra vijest je da je sve što budete osjećali nakon poroda sasvim normalno i većinom se dešava zbog postporođajnih hormonalnih promjena. Evo šta trebate znati o hormonalnoj neravnoteži, koliko dugo će nakon poroda trebati da se hormoni vrate u ravnotežu i šta možete učiniti da ublažite nagle promjene raspoloženja.

Kako porod utječe na hormone

Tijelo žene proizvodi mnogo različitih hormona da bi se održavala trudnoća i da porod bude lakši. Efekti hormona nakon porođaja mogu utjecati na vaše dnevne aktivnosti.

Relaksin, naprimjer, je hormon koji se luči u jajnicima, posteljici i čak u sluznici materice u toku cijele trudnoće. U toku prvog i drugog tromjesečja, hormoni sprječavaju kontrakciju mišića da bi se spriječio rani porod, a na kraju trudnoće potpomažu kod pucanja membrane koja okružuje fetus, kod otvaranja i mekšanja grlića materice i vagine, te kod opuštanja ligamenata karlice da bi se porod lakše odvio.

Relaksin opušta mišiće i ligamente u tijelu, zbog čega se trudnice mogu lakše povrijediti uganućem ili istezanjem mišića u toku fizičkih aktivnosti, i njihovi zglobovi bi mogli biti u opasnosti. Relaksin je i dalje aktivan nakon poroda, i trebat će do 5 mjeseci da se vaše tijelo stabilizira.

Prolaktin je hormon koji stimuliše proizvodnju mlijeka u vašem tijelu, i u njemu ostane u toku trudnoće i dok dojite. Pored toga, on može utjecati na vaše ponašanje, metabolizam, imunološki sistem i protok tekućina, što objašnjava moguće promjene raspoloženja i zadržavanje vode (edem) nakon poroda.

Oksitocin je još jedan hormon koji igra važnu ulogu u porodu i kod dojenja. U toku porođaja, on stimuliše kontrakcije materičnog mišića, a kad dojite on potpomaže u kretanju mlijeka do vaše dojke. Najnovija istraživanja pokazuju da je oksitocin veoma bitan kod društvenog ponašanja. Odgovoran je za seksualno uzbuđenje, povjerenje, anksioznost, prihvatanje.  Zbog toga se on također zove i „ljubavni hormon“ ili „hormon ljubavi“. Pored toga, oksitocin je poznat i po tome što potiče vezu između majke i novorođenčeta.

Iako sve žene proizvode ove hormone u toku i nakon trudnoće i poroda, ne prolaze sve žene i kroz emocionalne promjene.

Opasnost dominacije estrogena

Dva najveća „igrača“ u trudnoći i svijetu hormona nakon poroda su estrogen i progesteron. Doktori ove hormone propisuju ženama koje imaju poteškoće sa začećem. Nivoi estrogena i progesterona u toku trudnoće potpomažu kod rasta fetusa i promjena u tijelu žene.

Estrogen i progesteron se luče u jajnicima (corpus luteum) i posteljici u toku trudnoće. Nivoi progesterona znatno rastu na početku trudnoće. On priprema endometrijum i njegove sudove da „hrane“ fetus dok raste, i sprječava kontrakcije materičnog mišića da se ne bi desio rani porod. Nivoi estrogena se povećavaju u toku trudnoće, a najviši nivo se dostigne prije poroda. Naučnici sada vjeruju da porod počne kada estrogen postane dominantni hormon.

Skoro odmah nakon poroda i izbacivanja posteljice, nivoi progesterona se vrate u ravnotežu. Nivoi estrogena ostanu na istom nivou nakon trudnoće, zbog čega dolazi do onoga što se naziva „dominacija estrogena“. Zbog toga je sasvim normalno da se osjećate emocionalno i prolazite kroz promjene raspoloženja. Vjerovatno ćete nekad plakati bez razloga. Kako se budete prilagođavali vašim novim rutinama i počeli povezivati s vašom bebom, bezrazložni plačevi će polako prestajati, najčešće nakon nekoliko sedmica.

Dominacija estrogena može uzrokovati hipotireozu

Poslije poroda mogu postojati dvije vrste disfunkcije štitnjače: postporođajni tiroiditis koji se karakteriše prolaznom hipertireozom ili prolaznom hipertireozom, koja je popraćena prolaznom ili rijetko stalnom hipotireozom.

Loš rad štitnjače može uzrokovati brojne fizičke posljedice uključujući:

Netoleranciju na hladnoću,

Dobitak kilograma (smanjen apetit),

Hipoaktivnost,

Umor,

Konstipaciju,

Proksimalnu slabost mišića,

Miksemu (oticanje lica / periorbitala),

Suhu hladnu kožu,

Lomljivu kosu,

Bradikardiju,

Dispneju kod napora (otežano disanje).

Upamtite, dominacija estrogena poslije poroda ne mora nužno značiti i da je velika količina estrogena u vašem sistemu, već da je nivo estrogena povezan s padom nivoa progesterona, koji se dešava odmah nakon poroda.

Dominacija estrogena uzrokuje adrenalni umor

Dominacija estrogena veže se i za adrenalni umor. Nadbubrežne žlijezde luče hormone koji vam pomažu kod tjelesnih funkcija poput kontrolisanja šećera u krvi i krvnog pritiska. Nadbubrežne žlijezde imaju dvije zone ili dva dijela, koji se nazivaju korteks i medula.

Korteks luči aldosteron (kontroliše nivo natrijuma), kortizol (kontroliše nivo šećera), polni hormon (npr androgeni). Medula luči kateholamine (epinefrin tj adrenalin – hormon straha ili borbe, norepinefrin tj noradrenalin – hormon ljutnje).

Dominacija estrogena i adrenalni umor mogu se povezati i imaju mnogo zajedničkih simptoma: umor, debljanje i razdražljivost. Ako vaš doktor vjeruje da patite od adrenalnog umora zbog dominacije estrogena, može vam propisati lijekove.

Koji su simptomi hormonalne neravnoteže?

Žena koja pati od depresije pati od hormonalne neravnoteže.

Mnoge žene se mogu osjećati neraspoloženo i drugačije zbog postporođajnih hormona. Pored baby blues-a, postoje drugi simptomi koje možete primijetiti, koji naznačavaju hormonalnu neravnotežu. Ti simptomi  uključuju:

Dobitak kilograma,

Umor,

Glavobolje,

Loš san.

Hormonalna neravnoteža može utjecati i na vaše raspoloženje, i možda ćete osjećati blagu depresiju i anksioznost.

S obzirom da se fizičko i emocionalno stanje postporođajnog hormona može osjetiti odmah nakon poroda, mnoge žene žele znati nakon koliko će osjetiti te simptome. Za svaku ženu je to drugačije, ali uz pomoć mnogih stvari možete pokušati otkriti kako da uravnotežite hormone nakon trudnoće.

Liječenje postporođajne neravnoteže hormona

Ako se osjećate čudno i udaljeno od svega, nemojte se brinuti! Postoji nekoliko različitih tretmana koji vam mogu pomoći da vratite postporođajne hormone u ravnotežu.

Za simptome poput razdražljivosti, umora, promjene raspoloženja i stresa, možete pokušati da ih se riješite tako što ćete pitati porodicu ili prijatelje da vam pomognu oko bebe ili posla u kući. Čak i tako male stvari poput pomoći kod kuhanja ili raspremanja, mogu vam dati malo vremena da odmarate i oporavljate svoje tijelo. Ako vam treba malo vremena nasamo, pitajte partnera ili dadilju da se brinu za bebu dok se vi okupate ili prošetate po svježem zraku. Lagana vježba vam može također pomoći da uravnotežite svoje hormone i smanjite stres. Ako uživate u provođenju vremena s prijateljima i porodicom, odaberite jedan dan i izađite s njima u park.

Vaš doktor ili bolnica vam također mogu preporučuti neke biljne i hormonalne suplemente koji će vam pomoći da hormone vratite u ravnotežu.

Poboljšanje nadbubrežnog rada vam također može pomoći u vezi s nekim simptomima hormonalne neravnoteže, kao i kod odmora i pravilne ishrane.

  • Sretna mama nakon što su se hormoni vratili u ravnotežu

Koliko će hormonima trebati da se vrate u ravnotežu?

Pitanje koja svaka mama sebi postavlja je „Kada ću se opet osjećati normalno?“. Činjenica je da je svaka žena drugačija. Najčešće se simptomi vezani za hormonalnu neravnotežu povuku nakon nekoliko sedmica poslije poroda, otprilike 6 do 8 sedmica.

Simptomi vezani za hormone dok dojite ostat će u vašem tijelu dokle god dojite. Međutim, i njih je moguće kontrolisati koristeći neke trretmane koje smo iznad naveli, čak i kada dojite.

Upamtite, baby blues, tj osjećaj udaljenosti, je sasvim normalan osjećaj nakon poroda. Važno je da ste svjesni drugih ozbiljnih postporođajnih simptoma. Također, ako osjetite da imate prejake simptome ili previše simptoma koji vas sprječavaju da uživate s vašom bebom, ili ako ne nestaju nakon nekoliko sedmica poslije poroda, pričajte s doktorom o drugim tretmanima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave