Koliko često djeca trebaju prati kosu?

Dječija kosa je puno slabija od odrasle, pa ne zahtijeva iste tretmane. Potrebna su joj redovna pranja. Međutim, ako djeci perete kosu prečesto, osjetljivo tjeme vašeg djeteta može se oštetiti.

Trebali biste uzeti u obzir:

Starost i tip kose vašeg djeteta

Do osme godine, sedmično pranje kose dovoljno je za finu i tanku kosu. Naravno, ako vaše dijete ima dugu gustu kosu, možete im prati kosu dvaput sedmično. Od devete godine pa nadalje, kosa se lakše masti, posebno zbog toga što se djetetovi hormoni počinju mijenjati. Tada možete oprati kosu vašem djetetu tri puta svake sedmice.

Stil života

Bavljenje sportom utječe na režim kose vašeg djeteta. Teška fudbalska utakmica ili redovno plivanje dovoljni su da se djetetu kosa masti. Redovno nošenje šešira također može imati isti učinak stimulišući proizvodnju sebuma.

Međutim, bez obzira na sve, trebali biste ostaviti barem jedan dan između pranja kose, tako da sebum ima vremena za njegu korijena kose i tjemena.

Za koji šampon se trebate odlučiti?

Dječje tjeme također ne može podnijeti kiselost kao vaše, pa morate koristiti specijalizirane proizvode. Sve dok ne napune dvije godine, odlučite se za nježni dječji šampon. Kad su stariji od toga, odlučite se za ph5 dječji šampon.

Vjerovali ili ne, neki dječji proizvodi sadrže SLS (sulfate) tj. deterdžente koji štete vašoj kosi. Provjerite naljepnicu na poleđini bočice djetetovog šampona kako biste provjerili sastojke.

Da li biste trebali koristiti regenerator?

Da, ako je kosa vašeg djeteta suha ili ima tendenciju da se zapetlja. Regenerator može pomoći da se kosa nahrani i lakše raščešlja. Odlučite se za lagani regenerator na biljnoj bazi, koji neće kosu djeteta učiniti teškom. Također, izbjegavajte maske i regeneratore za odrasle koji sadrže sastojke bogate uljima jer će djetetu kosa postati masnija.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave