Koliko bi trebalo koštati zdravlje vašeg djeteta?

Da li ste znali da već u 10. sedmici trudnoće možete saznati da li je vaše dijete zdravo?

Genetsko zdravlje vaše bebe možete utvrditi već u ranoj trudnoći, pomoću neinvazivnog prenatalnog testa NIFTY by GenePlanet. Pogledajte zašto vrijedi uložiti u vodeći NIPT test na tržištu i pokloniti sebi mir tokom trudnoće. Više od 10 miliona trudnica širom svijeta je već odlučilo da uradi NIFTY test koji potpuno sigurno i preko 99% pouzdano otkriva najčešće genetske abnormalnosti fetusa u ranoj fazi trudnoće.  Svakih 15 sekundi negdje u svijetu jedna trudnica uradi NIFTY test. Buduće mame na području BIH vjeruju ovom testu već više od 7 godina. 

26-godišnja Ana je sa nama podijelila kako je postala GenePlanet mama.

„Odlučila sam se za NIFTY test jer je postupak siguran. Uzorak se dobija uzimanjem samo 10 ml krvi, isto kao u redovnom laboratorijskom postupku. To znači da mogu dobiti vrlo pouzdane rezultate bez potencijalno nepotrebnih invazivnih metoda kao što su amniocenteza i biopsija horionskih resica”.

Za NIFTY test potrebno je samo izvaditi krv, što ga čini potpuno neinvazivnim za bebu. Uzorak se zatim analizira u našoj laboratoriji baziranoj u Zagrebu, čime se osigurava najviši stepen zaštite podataka i privatnosti.

NIFTY test je najsveobuhvatniji test na tržištu. Pored najčešćih trisomija prisutnih pri rođenju (Down, Edwards i Patau sindromi), testom se može obuhvatiti 83 klinički relevantnih sindroma delecije i duplikacije, druge aneuploidije (T9, T16, T22) i aneuploidije spolnog hromozoma. Kao šlag na tortu, može otkriti i spol djeteta. 

Pouzdanost ove tehnologije dokazana je kroz najveću svjetsku verifikacijsku studiju u oblasti NIPT testova koja je obuhvatila skoro 147.000 trudnoća.

Po Aninim riječima: “Ponekad je teško sa sigurnošću odlučiti koji test odabrati između svih različitih ponuda. Na prvi pogled, svi imaju slične tvrdnje – sigurnost, pouzdanost i preciznost. Ali kada bolje pogledate, vidite zašto se NIFTY by GenePlanet ističe po svojim performansama ”.

Ovo su činjenice koje su uvjerile Anu i milione drugih:

NIFTY by GenePlanet ima najnižu stopu lažno pozitivnih rezultata (test pokazuje abnormalnosti ali je dijete zdravo) i najvišu pozitivnu prediktivnu vrijednost (test pokazuje abnormalnosti koje se kasnije potvrde dijagnostičkim metodama) za Downov sindrom među NIPT testovima. To znači da se u poređenju sa drugim NIPT testovima do 50% manje trudnica nepotrebno izlaže amniocentezi zbog lažnih rezultata. 

Štaviše, NIFTY by GenePlanet ima najnižu stopu neisporučenih rezultata, što u poređenju sa drugim NIPT testovima znači i do 30 puta manje invazivnih dijagnostičkih procedura koje obično prate takav ishod.

I na kraju, ali ništa manje važno, NIFTY by GenePlanet ima najmanju stopu ponavljanja uzorka, do 3,3 puta nižu u odnosu na druge NIPT testove. To znači manje stresa za buduću mamu jer ne mora ići na drugo vađenje krvi i duže čekati na rezultate.

Ana je uvjerena da u ovakav test vrijedi uložiti: “Odabrala sam NIFTY PRO paket zbog toga što se testira najšira paleta abnormalnosti. Dok se mnoge trudnice žale na visoke cijene ove vrste testova, mislim da zaboravljaju da je cijena potpuno opravdana. Neke buduće mame su spremne platiti više od 800 eura za kolica, ali informacije o zdravlju njihove bebe koje će uticati na život svih članova porodice ne vrijede 750 eura”?

Iako cijena NIFTY testa varira u zavisnosti od broja testiranih abnormalnosti, redovna cijena se kreće u rasponu od 460 do 750 eura.

Nakon samo 7 dana, što je prosječno vrijeme za dobijanje rezultata na području BIH, Anu je nazvao ginekolog da joj javi rezultate NIFTY testa.

Nisam očekivala rezultate tako brzo, tako da me poziv istovremeno iznenadio i uzbudio. Nekako sam znala da će sve biti u redu, ali dok ne dobiješ potvrdu uvijek postoji tračak sumnje. Kada sam od ginekologa dobila važnu vijest da će moje dijete biti zdravo, grlo mi se stegnulo i krenule su mi suze. Ta informacija mi je dala duševni mir i omogućila da se pripremim za novo poglavlje mog života.

Anina priča je samo jedna u moru drugih. Jedna od mnogih mirnih trudnoća, jedna od mnogih sretnih mama koje se pripremaju za uzbudljivu novu ulogu.

I sve to zahvaljujući testu NIFTY by GenePlanet! 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave