Koju obuću nositi u trudnoći? 

Žene koje su majke već neko vrijeme znaju da trudnoća i porod mogu napraviti čudnovate promjene na tijelu, a pogotovo na stopalima. Ako je ikada vrijeme da se brinemo za naša tijela, to je vrijeme trudnoće, zbog čega je nužno imati ugodne cipele.

Najbolje cipele u trudnoći 

Stopala se često zanemaruju u toku trudnoće, pogotovo ako žena nije imala prethodnih problema s njima. Međutim, poteškoće sa stopalima u trudnoći su česte, a posebno u posljednjim mjesecima drugog stanja. 

Trudnice mogu učiniti dosta stvari da se pobrinu o svojim stopalima. Najbitnije je da nosite adekvatnu obuću. Evo nekoliko savjeta koje možete pratiti kad tražite udobne cipele za trudnoću:

 • Odaberite širu obuću. Vaša stopala će oticati i širiti se. Tražite cipele za trudnoce koje imaju širok prednji dio koje će vašim stopalima dati dovoljno prostora za pomjeranje, i u kojima mogu ‘disati’. 
 • Bitno je da imaju potporu za luk. Hormoni trudnoće odgovorni su za opuštanje ligamenata u stopalima. To može dovesti do problema poput spuštenog luka ili ravnih stopala. Najbolja obuća za trudnoću ima potporu za luk, koji će ga čuvati i zbog kojeg ćete se osjećati ugodnije. 
 • Obuća s nižom petom ili ravna obuća. Dobra vijest za one koje vole cipele – štikle su još uvijek u opciji! Ali, ipak treba izbjegavati visoku petu jer mogu napraviti bespotreban pritisak na vaša stopala, pored pritiska koji se vrši viškom kilograma tijela. Izbjegavajte skroz ravne cipele bez uložaka, jer ni one nisu najbolje. Neće vam dati dovoljno podrške tijelu ili poboljšati apsorpciju kretanja. Koju god visinu odaberete, bitno je da cipele imaju potporu. 
 • Cipele s ulošcima. Vaše cipele za trudnoću trebale bi imati mekane uloške ali koji će biti dovoljno čvrsti da luku daju potporu i zašite vaša stopala. Apsorpcija šoka prilikom koračanja treba odbijati pritisak hodanja po tvrdim površinama, a gumeni se đon preporučuje da ne biste klizali. Cipele za trudnice nikad ne bi smjele imati klizave đonove. 

Cipele za otečena stopala 

Većina žena dobije do 12kg u toku trudnoće. Ovo se na stopalima vrlo brzo primijeti, zbog čega je bitno pronaći ugodne cipele. 

Vjerojatno ste čuli za hormon relaksin. Relaksin je odgovoran za opuštanje ligamenata oko kukova i karlice da bi se tijelo pripremilo za porod. Manje poznata činjenica je da relaksin ima isti efekat na stopala. Opuštanje zglobova može dovesti do formiranja čukljeva ili širenja stopala, zbog čega često čujete da žene imaju novi broj cipela nakon poroda.

Kada kupujete cipele za trudnoću, uvijek u obzir uzmite činjenicu da će vaša stopala nateći. Najbolje cipele za trudnoću su široke, bitno je samo uzeti pravu veličinu. 

Otečena stopala su česta u trudnoći, a nekoliko je stanja na koje trebate paziti: 

 • Ravna stopala
 • Spušten luk 
 • Čukljevi 
 • Bol u peti
 • Petna mamuza 
 • Bol u gležnju 
 • Bol u tetivama

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave