Koju hranu treba izbjegavati u trudnoći?

Postoje neke vrste hrane koju trudnice trebaju izbjegavati jer mogu biti štetne po njih ili po njihove bebe. 

Bitno je znati koju hranu treba izbjegavati ili uzimati s oprezom u trudnoći. Najbolja hrana je općenito svježe skuhana ili svježe pripremljena hrana.

Neke vrste sira

Izbjegavajte mekani sir s plijesni ili kozji sir. Također izbjegavajte sireve poput gorgonzole. Mogu sadržati listeriju, vrstu bakterije koja može ugroziti zdravlje vaše bebe u stomaku. Iako infekcije od listerije nisu česte, bitno je preduzeti potrebne mjere predostrožnosti u trudnoći, jer čak i najblaži oblik bolesti kod trudnica može dovesti do pobačaja ili mrtvorođenja, ili bolesti kod bebe. Možete jesti tvrde sireve poput žutog sira ili parmezana, čak i ako su napravljeni od nepasterizovanog mlijeka. Ne sadrže toliko vode koliko i mekani sirevi pa su manje šanse da sadrže bakterije. Mnoge vrste sireva se mogu jesti, dokle god su od pasteriziranog mlijeka. 

Pate

Izbjegavajte jesti sve vrste patea, čak i od povrća, jer mogu sadržavati listeriju. 

Sirovo ili djelimično skuhano jaje

Jaje treba biti u potpunosti skuhano dok se i bjelanjce i žumanjce ne stvrdnu. To sprječava rizik od salmonele. Ne jedite hranu koja sadrži sirovo ili neskuhano jaje, poput domaće majoneze. Ne jedite jaja čija je ljuska pukla ili prljava jaja.

Sirovo ili neskuhano meso 

Meso kuhajte da bude vrelo i da nema ni traga pink boje ili krvi. Posebno budite oprezni s peradima, kobasicama, mljevenim mesom i sl. Ne jedite sirovo meso. Toksoplasmoza je infekcija koju uzrokuje parazit koji se nalazi u mesu, tlu, fecesu mačaka i prljavoj vodi. Ako ste u drugom stanju to može naštetiti bebi, iako je ova infekcija veoma rijetka. Ukoliko mislite da postoji šansa da imate infekciju odmah idite u doktora. 

Proizvodi od jetre

Izbjegavajte sve proizvode od jetre jer mogu sadržavati veliku količinu A vitamina, što može naštetiti bebi. Ne uzimajte ni multivitaminske suplemente u velikim dozama, kao ni suplemente ulja od riblje jetre ili one koje sadrže A vitamin.

Izbjegavajte sirove školjke, prethodno upakovane salate, dinju i klice graha

Sushi se također ne preporučuje zbog listerije. Najsigurniji način da uživate u sushiju je da jedete u potpunosti skuhano jelo ili vegeterijanske opcije. Prerađeno meso poput salama, mortadela i sudžuka se također preporučuje izbjegavati. 

Nepasterizovano mlijeko 

Jedite samo pasterizovano mlijeko. Ako imate samo sirovo mlijeko pri ruci prokuhajte ga. 

Za alkohol ne postoji sigurna doza u trudnoći, izbjegavajte ga ako planirate trudnoću, ako ste trudni ili ako dojite. 

Visoki nivoi kofeina mogu povećati rizik od pobačaja i drugih komplikacija i problema. Prirodno se nalazi u mnogim hranama poput kafe, čaja i čokolade ali i u nekim negaziranim pićima. Neki lijekovi mogu sadržavati kofein. Popričajte s doktorom prije uzimanja lijekova. Ne morate izbaciti kofein u potpunosti, ali gledajte da to ne bude više od 200mg ponekad. Ako imate alergije popričajte s doktorom o tome i šta smijete jesti, a šta ne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave