Koji su rani simptomi porođaja?

Iako trudove prate karakteristične promjene na tijelu, iskustvo svake žene je jedinstveno. “Normalno” može varirati od žene do žene. Znakovi i simptomi porođaja mogu započeti tri sedmice prije predviđenog roka, do dvije sedmice nakon toga, i ne postoji precizan način predviđanja kada će porod započeti. Ovaj članak opisuje 10 najčešćih znakova i simptoma koji ukazuju na to da se porod približava.

  1. Beba se spušta

Bebina glava spušta se dublje u zdjelicu. Kod nekih žena to se dešava i do 2 sedmice prije početka porođaja, a neke žene ovu pojavu možda uopće neće primijetiti.

  1. Povećan nagon za mokrenjem

Povećan nagon za mokrenjem može biti posljedica spuštanja djetetove glave u zdjelicu. Nizak položaj bebine glave vrši još više pritiska na mokraćni mjehur, pa bi mnoge žene koje se približavaju porođaju mogle osjećati čestu potrebu za mokrenjem. Kako se beba spušta, disanje može postati lakše, jer je pritisak na dijafragmu manji.

  1. Ispadanje sluznog čepa

Ispadanje sluznog čepa poznati je znak da je porod blizu. Gusta sluz koju proizvode cervikalne žlijezde obično drži cervikalni otvor zatvorenim tokom trudnoće. Ovaj sluzni čep mora se izbaciti prije porođaja. Pritisak bebine glave dovodi do ispadanja sluznog čepa iz vagine, ponekad u obliku iscjetka iz vagine koji je obojen krvlju. Neke žene sluzni čep izbacuju tek nakon što porod započne, dok druge mogu primijetiti ispuštanje sluzi u danima prije početka porođaja.

  1. Cerviks (grlić maternice) se širi

Širenje grlića maternice znak je da se porod približava, iako to doktor otkriva tokom pregleda zdjelice. Širenje započinje u danima, pa čak i sedmicama prije početka porođaja. U potpunosti proširen grlić maternice znači da se grlić maternice proširio na širinu od 10 cm.

  1. Stanjivanje grlića maternice

Pored širenja, dolazi i do stanjivanja grlića maternice. To se događa u sedmicama prije porođaja, jer se tanjii grlić maternice lakše širi. Ovaj znak također otkriva zdravstveni radnik tokom pregleda zdjelice.

  1. Bolovi u leđima

Mnoge žene primjećuju da osjećaju bolove u leđima, posebno tupe bolove u donjem dijelu leđa koji dolaze i odlaze, kako se porod približava. Bol u leđima može pratiti kontrakcije koje možete osjetiti na drugim mjestima ili se mogu javiti same od sebe.

  1. Kontrakcije

Kontrakcije, koje se mogu razlikovati od žene do žene i mogu se činiti kao udaranje, probadanje ili nešto slično menstrualnim grčevima, koji postaju jači i učestaliji kako se porod približava.

Nepravilne kontrakcije, poznate kao Braxton-Hicksove kontrakcije ili “lažni trudovi”, javljaju se pred kraj trudnoće tokom trećeg tromjesečja. Braxton-Hicksove kontrakcije obično su blaže od porođajnih i ne javljaju se u redovnim intervalima. Kada se kontrakcije počnu događati u razmaku od manje od deset minuta, to često signalizira početak pravih trudova

  1. Naleti energije

Za razliku od osjećaja dodatnog umora koji je tipičan za trudnoću, mnoge žene opisuju nagli naleta energije i uzbuđenja u sedmicama prije porođaja.

  1. Potreba za nuždom i proljev

Žene često opisuju bolove i pritisak u zdjelici, kao i potrebu za nuždom. Neke žene su također imale proljev u danima prije porođaja.

  1. Vaš vodenjak puca

Puknuće plodne membrane ili pucanje vodenjaka obično je znak da je porod započeo. Iako je često prikazan u filmovima, to nije dramatičan izljev tekućine, već sporije kapanje plodne vode. Amnionska tečnost treba biti bez boje i mirisa. Ponekad je teško razlikovati je od urina, ali amnionska tečnost nema miris. Ako curi plodna voda, neophodno je odmah kontaktirati vašeg doktora.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave