Koje su prednosti sokova za trudnice? 

Majkama se često preporučuje piti prirodne sokove u trudnoći, zato što je ona u trudnoći zadužena da bebi pruži sve potrebne nutrijente.

Šta god majka konzumira, to utječe na razvoj fetusa. Uz prirodne sokove, trudnice mogu bebama pružiti potrebne nutrijente.

Šipak

Jedan sok koji se često preporučuje je sok od šipka, zbog njegovih mnogih koristi a to su:

  • Sadržaj folne kiseline koji je dobar za razvijanje mozga bebe i smenjenja rizika od defekta mozga kod fetusa.
  • C vitamin koji se u njemu nalazi dajke mami snagu i izdržljivost, a fetusu imunitet. Može pomoći kod apsorpcije željeza koji je koristan za krv fetusa.
  • Minerali, kalcij i fosfor funkcionišu kao soli kalcij fosfata koji je dobar za kosti i zube bebe. Pored toga natrij i kalij balansiraju kiselost u ćelijama, zbog čega trudnice ne dehidriraju brzo. 
  • Željezo u šipku je dobro i za mamu, zato što joj je u trudnoći potrebno za krv fetusa. Dobro je i za dojenje, ali i za krv koju će izgubiti pri porodu. 

 

 Jabuka

Sok od jabuke u kombinaciji s celerom može pomoći kod poremećenog sna u toku trudnoće. Može se čak miješati i sa spanakom. Kombinacija oksalne kiseline u spanaku i pektina u jabuci korisno je za varenje kod majke. Pektin supstance koje se nalaze u jabuci također mogu smanjiti nivo holesterola koji može utjecati na rad srca. 

Mrkva

Sok od mrkve odlično je osvježavajuće piće za mamu. Pored toga, može spriječiti povišenje tlaka, preeklampsiju i smanjiiti nivo šećera u krvi kod mame koja ima dijabetes. 

Dinja

Sok od dinje ili pipuna može smanjiti upalu i pomoći kod oporavke povrede crijevnog tkiva jer sadrži beta-karoten, magnezij, A provitamin, cink i dr. 

Narandža

Vjerovatno vam je već poznato da narandže sadrže dosta C vitamina. On je odličan za imuni sistem, sluz u grlu, pluća, nosnu šupljinu i stomak. Mješavina limuna i meda ima koristi kod zacjeljenja upale i krajnika. Mame koje imaju gastrične poremećaje trebale bi birati manje kisele i ‘ljute’ narandže. 

Kruška

Sok od kruške može pomoći mami ako ima nemiran stomak zbog visokih nivoa kiselosti. Razlog povećanja kiselosti je konzumiranja masne hrane, ljute hrane i hrane pune kalorija. 

Preporuka trudnica su Pfanner bio hladno cijeđeni sokovi BEZ ŠEĆERA. Kvaliteta Pfanner sokova očuvana je zagrijavanjem voćnog soka, kako bi mikroorganizmi odgovorni za proces fermentacije u hrani i piću bili onesposobljeni. Sokovi se griju dovoljno dugo da spriječe fermentaciju i dovoljno kratko da zadrže okus, miris i vitamine iz voća.

Punjenje proizvoda je tzv. aseptički proces, što znači da je potpuno čist. Ambalaža osigurava proizvodu zaštitu od kisika i svjetla, što Pfanner proizvodima omogućuje duži rok trajanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave