Koje su prednosti dojenja?

Dojenje je prirodan način hranjenja vaše bebe. Pruža svu prehranu koja je potrebna vašoj bebi tokom prvih 6 mjeseci, a također pomaže u stvaranju veze između vas i vaše bebe.

Prvo mlijeko koje proizvedete zove se kolostrum. Bogato je antitijelima i mastima, koje su novorođenčadima potrebne za izgradnju imuniteta.

 

Prednosti dojenja za bebu i mamu

Bilo koja količina dojenja je korisna, čak i ako je to kratkotrajno.

 

Za vašu bebu

Dojenje:

smanjuje rizik od infekcija, posebno infekcija srednjeg uha, dijareje, infekcija mokraćnog sistema i infekcija gornjih dišnih puteva

smanjuje rizik od nekih vrsta raka u djetinjstvu i maloljetničkog dijabetesa

smanjuje rizik od alergija i ekcema

pomaže u zaštiti od iznenadne dojenačke smrti

Za tebe

Dojenje:

pomaže u smanjenju vremena oporavka nakon rođenja

pomaže maternici da se vrati u veličinu prije trudnoće

koristi vašem zdravlju smanjenjem rizika od raka dojke i jajnika te osteoporoze

jeftinije je od hranjenja adaptiranim mlijekom

 

Koje se promjene na dojkama javljaju tokom trudnoće?

Neki od prvih znakova trudnoće su osjetljivost dojki i bradavica. To je zato što se čak i u najranijim fazama trudnoće ženske grudi pripremaju za dojenje.

Većina ženskih grudi i bradavica podvrgavaju se promjenama u određenoj mjeri. Tu spadaju uvećavanje grudi i bradavica, bradavica i areola – koža koja okružuje bradavicu – potamnjuje, vene na dojkama se ističu i grudi se čine težim.

 

Vaše dojke prvo proizvode kolostrum – prvo mlijeko – bilo kada od drugog tromjesečja. Količina kolostruma varira od žene do žene. Mnoge žene mogu izdojiti nekoliko mililitara dnevno nakon ulaska u treće tromjesečje.

Može se preporučiti izbacivanje kolostruma ako se očekuje da će vaša beba biti rođena prerano ili loše nakon rođenja, jer ovi uslovi mogu utjecati na vašu sposobnost ranog dojenja.

 

Kada se dogodi prvo dojenje?

Idealno bi bilo da bebe počnu s hranjenjem ubrzo nakon što se rode. Većina porodilišta podržava dojenje u roku od jednog sata nakon rođenja. Novorođenčad je obično na oprezu nakon što se rode i pokušat će potražiti vašu dojku.

Kontakt kože majke i njezine bebe važan je način da se potakne rano povezivanje i vezivanje. Međutim, ako je vašoj bebi loše ili joj je potrebna posebna briga, možda ćete morati odgoditi prvo dojenje. Razgovarajte sa svojim doktorom o tome kako želite upravljati hranjenjem bebe ubrzo nakon rođenja.

Ako je djetetu loše ili mu treba, prvo dojenje može se odgoditi. Razgovarajte sa svojim pružateljima njege o tome kako želite upravljati prvim hranjenjima svoje bebe.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave