Koje su prednosti čajeva za laktaciju?

Bilje za pomoć kod laktacije koristi se stoljećima širom svijeta u obliku čajeva. 

Bilje sadrži komponente koji utječu na naša tijela kad ga konzumiramo. Vjeruje se da menta smiruje nervozan stomak, a da je đumbir dobar u borbi protiv bakterija i za poboljšanje cirkulacije. Bilja koja pomažu kod laktacije poznata su i kao botanički galaktogogi.

Kada početi piti čaj za pomoć kod laktacije?

S obzirom na to da neka bilja u čaju imaju efekat na tijelo (u ovom slučaju majke), najbolje ih je početi piti nakon poroda. Izvor mlijeka majke je obično dovoljan za bebu. S obzirom da se količina mlijeka proizvodi zavisno od ‘potrebe’, brzo i jednostavno rješenje za nedovoljnu količinu mlijeka je da se učesta dojenje. Ako primjećujete da beba pokazuje znakove da ne dobiva dovoljno mlijeka a učestalost hranjenja ne pomaže, možete pokušati s biljnim čajevima za laktaciju. 

Šta se nalazi u njima?

Bilje koje se često nalazi u laktacijskim čajevima su česti galaktogogi. Evo koji su najčešći:

  • Piskavica
  • Sikavica 
  • Pepermint
  • Ječam
  • Orlovac
  • Komorač
  • Konjska rotkvica 
  • Anis

Mnogi od ovih sastojaka imaju druge prednosti za zdravlje i trebali bi se uzimati u sigurnim dozama nakon trudnoće. Ukoliko ste alergični na Piskavicu možete dobiti nervozu stomaka, dijareju, blagu vrtoglavicu. Uvijek treba znati tačnu i adekvatnu dozu čaja, i pratiti uputstva na pakovanju. Vrlo je bitno i znati o hormonima koji su uključeni u laktaciju što vam može pomoći da razumijete različite efekte bilja u laktacijskim čajevima. 

Oksitocin stimuliše izbacivanje mlijeka. Prolaktin stimuliše proizvodnju mlijeka. Progesteron ima efekat na proizvodnju mlijeka. Navedeno bilje obično ima efekat na hormone koji dalje utječu na proizvodnju mlijeka. Vrlo je bitno zapamtiti da se prije uzimanja konsultujete s doktorom. Ovi čajevi mogu biti od pomoći, ako doktor odobri, kad se pravilno uzima i u adekvatnim količinama. 

Humana čaj za dojilje (namijenjen majkama koje doje svoje bebe) predstavlja izbalansiranu mješavinu biljnih ekstrakata i voća. Humana čaj za dojilje ima blagi galaktoreični efekat (povećava stvaranje i lučenje mlijeka). Čaj je u obliku granulata.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave