Koje su koristi piletine u trudnoći? 

Piletina u trudnoći ima svoje prednosti za zdravlje.

Nizak sadržaj masnoće

S obzirom na potrebnu ishranu u trudnoći, nije rijetkost niti začuđujuće da trudnica dobije nešto kila. Međutim, ako se ne kontroliše, višak kila može uzrokovati potencijalne komplikacije u budućnosti, a konzumiranje previše masnoća zasigurno ne pomaže. Piletina ima relativno nizak nivo masnoće i kao takva može pomoći kod kontrolisanja tjelesne težine. 

Pomaže kod izgradnje mišića i razvoja

Prema nekim istraživanjima, piletina je poznata po tome što sadrži devet bitnih amino kiselina, koje mogu biti od vitalne važnost za izgradnju i ojačavanje mišića. To može biti veoma korisno za vas i za dijete. 

Bogata je proteinima

Hrana bogata proteinima u trudnoći se često preporučuje da bi se pomoglo razvoju i zdravlju djeteta. Piletina vam tu može pomoći. Kuhana piletina bez kože sadrži oko 54 grama proteina. 

Pomaže funkciji mozga kod bebe 

S obzirom da je bogata B3 vitaminom, folnom kiselinom, vitaminom holinom, itd., konzumiranje piletine može uveliko pomoći funkciji mozga bebe i pravilno stimulisati funkciju pamćenja. Također smanjuje rizik od defekta neuralne cijevi kod bebe. 

Pomaže kod krvotoka

Piletina je odličan izvor željeza, kao i cinka, od kojih se željezo u tijelo poprilično lako upija. To uveliko pomaže krvotoku kao i razvijanju novih ćelija, tako pomažući zdravom razvoju i sprječavajući šansu do raznih oboljenja. 

Daje energiju i pomaže metabolizmu

S obzirom na to da je bogata A i E vitaminom, tiaminom i selenom, piletina ima odlična antioksidansna svojstva, i uveliko može pomoći metabolizmU i povećati nivo energije, zbog čega je gotovo neophodna u trudnoći.

Pomaže održavanju zdravog nivoa holesterola 

Nekontrolisan nivo holesterola može dovesti do brojnih komplikacija kod zdravlja, a pogotovo u toku trudnoće. Konzumiranje piletine može pomoći kod kontrolisanja nivoa holesterola, a to je zato što je piletina odličan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina i ima vrlo nizak nivo sadržaja holesterola. 

Kada birate piletinu birajte domaću piletinu Madi. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave