Koje stvari trebate imati i šta pripremiti prije dolaska bebe kući? 

 Pripremanje sobe može biti jedan od najzabavnijih dijelova općenite pripreme za dobrodošlicu mališana. Bez obzira da li se želite držati jedne teme ili ste više minimalistični, ispod smo naveli sve što vam treba da bi bebino okruženje bilo sigurno. 

Kada sve pripremiti?

Nikada nije previše rano. Prije nego što dovedete bebu kući odredite u kojoj će sobi biti. Važno je da okruženje bude u potpunosti sigurno. 

Kako pripremiti sobu za bebu? 

Uz malo planiranja uredit ćete sobu i učiniti je sigurnom za vašeg novog člana porodice, gdje će se moći igrati i rasti. 

Osigurajte krevetac

Važno je da krevetac ispunjava sigurnosne standarde. Bitno je da nema horizontalne šipke i da je razmak između njih između 50-95mm širok, i ne više, da njihove male glave ne bi zapele. 

Veličina madraca je važna

Madrac treba biti čvrst i ravan. Bez obzira hoće li beba biti u kolijevci ili krevecu, važno je da je madrac adekvatne veličine. Ne bi trebao biti previše veliki ili mali već adekvatan. 

Posteljina – manje je više 

Riješite se svega iz kreveca od jastuka, mekanih igračaka ili debele posteljine jer predstavljaju rizik od dušenja. 

Stol za presvlačenje trebao bi imati ogradu 

Prije svega treba biti čvrst, a onda da ima ogradu da spriječi kotrljanje. Koristite adekvatnu gumu i sklonite sve što beba može uhvatiti rukom van dometa.

Sklonite krevetac od prozora 

Viseći konopi od zavjesa i roletni mogu se zapetljati i biti opasni za bebu i manju djecu. Tu je i problem ako prozori nisu dobre kvalitete i prolazi hladan zrak. Sklonite krevetac dalje od prozora, roletni i zavjesa, kao i od bilo kakvih električnih uređaja. 

Pored navedenih preporučuju se: 

  • Osiguravanje namještaja (oštri uglovi, klimav namještaj)
  • Zaštitite utičnice (počet će puzati i prije nego što budete očekivali)
  • Zaštitite ručke od ladica 
  • Nabavite zaštitnu ogradu za bebe 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave