Koja je uloga kolostruma za imunitet?

Kolostrum je prvi oblik mlijeka iz dojke koji se otpušta iz mliječne žlijezde nakon rođenja.

Vrlo je bogato nutrijentima i visoko antitijelima i antioksidansima koji su važni za izgradnju imuniteta kod novorođenčadi. Mijenja se u klasično mlijeko iz dojke 2-4 dana nakon rođenja. Kolostrum je gušći i više žut od običnog mlijeka. 

Šta je kolostrum? 

Prvo mlijeko koje tijelo proizvede u toku trudnoće. Formira se u mliječnim žlijezdama i igra važnu ulogu u izgradnji imunog sistema kod bebe. Ako planirate dojiti, to je prvo mlijeko koje će beba dobiti iz dojki. Ako ne želite ili ne možete dojiti, moguće je izdajati mlijeko i dati iz boce. Bogato je proteinima, vitaminima, mineralima i imunoglobulinima (antitijelima) koji pomažu kod izgradnje bebinog imunološkog sistema. Često se zove „zlatna tečnost“ jer je bogate, zlatne boje i ima vrijedne benefite. 

Od čega je sačinjeno? 

Bogato je proteinom i ne sadrži puno šećera i masnoća. Ispunjeno je bijelim krvnim zrncima koje proizvode antitijela. Ta antitijela ojačavaju bebin imunološki sistem, štiteći je ili ga od infekcija. Kolostrum je visoko koncentrovan i bogat nutrijentima čak i u sitnijim dozama, zbog čega ga ne morate davati u velikim količinama da bi beba dobila šta joj treba. 

Kakvi se nutrijenti nalaze u kolostrumu?

Bogat je nutrijenta koja štiti i hrani bebu. Sačinjeno je od:

  • Imunoglobulina A
  • Laktoferina 
  • Leukocita
  • Epidermalnog faktor rasta 

Boju dobiva iz karotenoida (antioksidansa) i A vitamina. A vitamin igra ključnu ulogu za bebin vid, kožu i imunološki sistem. Kolostrum je bogat magnezijem, što podržava dječje srce i kosti, te bakar i cink, koji također podržavaju imunitet. Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji sadrži kravlji kolostrum i vitamin D3 namijenjen imunitetu.

Zašto je Kolostrum+D3 važan?

Kolostrum je prvo mlijeko koje proizvode sisari. Kolostrum se naziva i imunim mlijekom pošto u sebi sadrži sva potrebna antitijela koja štite bebu u prvim nedjeljama nakon rođenja, dok se njen imuni sistem ne počne razvijati.

Kolostrum sadrži sve neophodne faktore koji su potrebni za jačanje imuniteta kod djece i odraslih.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave