Koja je hrana najbolja za djecu?

Koja je hrana najbolja za djecu?

Iako ne želite imati naviku prisiljavati djecu da jedu hranu koja im se ne sviđa ili ih tjerati da “očiste” tanjire, djeci se sviđa puno zdrave hrane. Roditelji često zanemaruju ovu zdravu hranu i prelaze direktno na ono što misle da je više “djeci prikladna hrana”, poput hrenovki, pizze, pomfrita, pilećih medaljona, sokova i gaziranih sokova.

Vašoj bi djeci bilo puno bolje da nauče izbjegavati one vrste visokokalorične hrane sa visokim udjelom masti i da umjesto toga uživaju u hrani koja sadrži puno vlakana, malo masnoće i sadrži kalcij, željezo i druge vitamine i minerale.

1. Jabuke

Kao i većina voća, i jabuke su izvrsna grickalica. Sočne su, slatke i niskokalorične (oko 90 kalorija za srednju jabuku). One su također dobar izvor vitamina C i imaju oko 5 grama vlakana za neoguljenu cijelu jabuku.

Umjesto da svojoj djeci daju neoguljenu cijelu jabuku ili izrezanu jabuku, roditelji često daju djeci oljuštene jabuke, sos od jabuka ili sok od jabuke kao alternativu. Ljuštenjem jabuka gubi oko polovine vlakana, a sos od jabuka također ima mnogo niži udio vlakana od cijele jabuke i ima više šećera i kalorija.

2. Pahuljice za doručak

Ne, zdjela puna slatkih žitarica nije zdrav doručak, ali mnoge druge žitarice za doručak mogu biti zdrav dio prehrane vašeg djeteta.

Kada birate žitarice za doručak za svoju djecu, pokušajte potražiti onu koju ne možete jednostavno jesti iz kutije poput slatkiša. Dobar izbor uključuje žitarice od cjelovitih žitarica koje su obogaćene kalcijem i imaju dodana vlakna. Ovisno o ostatku prehrane vašeg djeteta, možete potražiti i žitarice za doručak koje sadrže dodatno željezo i druge minerale i vitamine.

U posudu dodajte nasjeckanu bananu ili jagode i vašoj će se djeci svidjeti još više.

3. Jaja

Dakle, jaja su opet zdrava? Neko su vrijeme jaja imala lošu reputaciju zbog sadržaja holesterola, ali većina prehrambenih stručnjaka sada se slaže da jaja mogu biti zdrav dio vaše prehrane. Jaja su dobar izvor proteina i sadrže malo željeza i mnoge druge vitamine i minerale.

Šta je sa holesterolom? Jaja sadrže holesterol, ali ne sadrže puno zasićenih masti, što je važniji faktor za podizanje nivoa holesterola kod osobe.

Ipak, jaje svaki drugi dan je u redu za većinu djece.

4. Mlijeko

Često se čini da se djeca ne mogu zasititi mlijeka, ali kako stare, mnoga djeca počinju piti sve manje i manje mlijeka. To vjerojatno nije zbog toga što im se mlijeko prestane sviđati, već zato što toliko drugih pića, uključujući sodu i voćne sokove, postaje dostupno kod kuće.

Mlijeko je dobar izvor kalcija, vitamina D i proteina za djecu i trebalo bi biti dio prehrane svakog djeteta – osim ako nema alergiju na mlijeko.

Ovisno o njihovoj dobi, većina djece trebala bi svakodnevno piti između 2 i 4 čaše mlijeka (mlijeko s niskim udjelom masti ako imaju najmanje 2 godine), posebno ako ne jedu ili piju bilo koju drugu hranu sa visokim udjelom kalcija.

5. Zobena pahuljice

Koliko god djeca uživala u zobenim pahuljicama, nije iznenađujuće da mnoga djeca odrastaju na bijelom hljebu i ostalim rafiniranim žitaricama i ne jedu toliko zobenih pahuljica i cjelovitih žitarica kako stare.

Možete se boriti protiv tog trenda poslužujući svojoj djeci zobene pahuljice, koje mnoga djeca vole, i više hrane i grickalica od zobenih pahuljica.

Zobena kaša je hrana bogata vlaknima koja je dobra za vašu djecu, baš kao i većina ostalih cjelovitih namirnica.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave