Koja je hrana dobra za mame koje doje?

Ova super hrana dobra je i za bebu i za mamu. Evo koja je to hrana.

Kad je u pitanju dojenje, vaša beba će dobiti sve što joj treba iz mlijeka dojke. Ono što vi jedete je vrlo važno, zbog čega smo i naveli ovu listu za vas. Dobra ishrana puna hranjivih tvari povećat će količinu mlijeka, dati vam više energije i pomoći da skinete trudnička kila. 

Neka je hrana bolja od druge. Pogledajmo koja je to hrana dobra za mame dojilje.

Cijela zrna

  • Hljeb
  • Riža
  • Pasta
  • Zobene pahuljice 

Smeđa riža, zobene pahuljice i sl. pune su složenih ugljikohidrata, što znači da ćete se duže osjećati punije. Cijela zrna su izvor B vitamina, minerala i vlakana. Vlakna vas duže čine sitim, održavaju dobar nivo šećera u krvi i pomažu kod probave. Zobene pahuljice su bogate željezom. 

Losos i sardine

Odličan izvor proteina, losos je bogat B12 vitaminom i omega-3 masnim kiselinama. Samo je nekoliko izvora koji imaju prirodni D vitamin, a mnoge žene pate od nedostatka D vitamina. Za B12 i omega-3 se vjeruje da može pomoći kod postporođajne depresije. 

Govedina

Dojiljama treba minerala cinka. Govedina je bogata visokokvalitetnim proteinom cinkom, željezom i B vitaminom. Pomaže i kod održavanja energije.

Jaja

Jaja su bogata proteinima, holinom, luteinom, B12 i D vitaminom i folnom kiselinom. Lagan su i brz obrok. Za sve nutrijente preporučuje se pojesti cijelo jaje. 

Zeleno listasto povrće

Bogato je A, C, E i K vitaminima kao i vlaknima, antioksidansima i mineralima poput kalcija. Imaju malo kalorija pa ih možete jesti čitav dan bez da brinete o unošenju ugljikohidrata. Gledajte da uzmete bar jednu porciju dnevno. Možete ih ubaciti u doručak – omlet, smoothies, salate i sl.

Slatki krompir

Samo jedan slatki krompir srednje veličine daje preporučenu dnevnu dozu A vitamina za dojilje. A vitamin je važan za vid, rast kostiju, funkciju imunološkog sistema i ćelija. Na A vitamin za razvoj se oslanja i vaša beba. 

Mahunarke i grahorice

Odličan su izvor proteina, željeza i vlakana. Imaju puno minerala i fitohemikalija. Neka istraživanja pokazuju da fitohemikalije mogu pomoći u stimuliranju imunog sistema, blokirati loše supstance (koje jedemo, pijemo i udišemo) da postanu karcinogene, spriječiti upale zbog kojih su veće šanse pojave karcinoma, spriječiti oštećenja DNA, pomoći kod oporavke DNA, smanjiti oksidativnu štetu na ćelijama koje pokreću rak i pomažu kod regulisanja hormona.

Orasi i sjemenke

Sadrže protein, vlakna, minerale, vitamine, antioksidanse i zdrave mononezasićene i polinezasićene masti. Dobri su za kožu i štite od srčanih bolesti. Bademi su odlični za dojilje jer su bogati ne-mliječnim kalcijem. Možete uzimati i sjemenke susama, jer su pune kalcijuma kao i vlakana, željeza, magnezija, fosfora, i dr. 

Kajsije i datule 

Konzumiranje kajsija i datula može povećati prolaktin, hormon koji govori vašem tijelu da proizvodi mlijeko. Kajsije sadrže bitne nutrijente poput dijetalnih vlakana, A vitamina, C vitamina i kalija. 

Jogurt

Grčkim jogurtom možete unijeti potrebnih 1000 mg kalcija dnevno. Možete dodati voća ili druge okuse koje volite. Izbjegavajte jogurt ako beba ima netoleranciju na laktozu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave