Karakteristike nadarene djece

Kako uočiti nadarenost kod djece?

 

Česte su zablude da se nadarenost kod djece ne može uočiti prije nego što krenu u školu. Znaci nadarenosti se zapravo mogu uočiti kod djece koja su tek prohodala, ako znate prepoznati znakove. Znakovi uključuju:

  • Povećana opreznost
  • Manja potreba za snom u odnosu na drugu djecu
  • Potreba za stalnom stimulacijom dok su budni
  • Mogućnost oponašanja zvukova prije drugih beba
  • Izuzetna osjetljivost na zvukove, mirise, dodire i okuse, kao i veoma brza reakcija na neugodnost (karakteristika supersenzibilnosti)

Iako dijete ne mora imati sve ove karakteristike, većina djece će pokazati bar više od jedne.

Potreba za mentalnom stimulacijom

Ključni znak nadarenosti kod beba je potreba za mentalnom stimulacijom. I nije tako neuobičajeno da nadarene bebe budu stalno nervozne i čak počnu plakati ako im nedostaje stimulacija.

Roditelji se često unervoze ako beba i dalje plače iako su je nahranili i presvukli. Iako mnogi vole da to okarakterišu dijelom bebine osobnosti, vrlo je moguće da beba postaje nervozna jer joj nedostaje stimulans.

Pokušajte to ovako shvatiti: bebe se ne mogu kretati same i vide samo ono što je tačno ispred njih. U nekim slučajevima gledaju samo u prazan plafon. Čak iako iznad kreveca objesite igračku, ona nadarenoj djeci može biti ili postati dosadna nakon kratkog vremena.

Kako možete znati je li dijete nadareno

Dok zapravo ne postoji nijedno određeno pravilo uz pomoć kojeg možete identificirati nadarenost, postoje neke karakteristike na koje možete obratiti pažnju.

Često možete upratiti nadarenost ako bebu stimuliše ili joj odvrati pažnju novi zvuk ili pjesma. Nakon nekog vremena, zvuk ili pjesma izgubit će efekat. Brzina kojom se to odvija može ukazati na nadarenost.

U drugim slučajevima, beba će ostati mirna ako je stalno okrećete da ne gleda u jednu tačku. Roditelji nadarene djeci kažu da su svoju djecu, dok su još bili bebe, morali pomjerati svako 20 minuta da ne bi plakali.

Istraživanja o nadarenosti

Brojni studiji su pokušali odrediti da li su određene karakteristike vezane za nadarenost. Mnogi su se fokusirali na koncept navikavanja, u kojem beba manje reaguje na stimulans, i drugi u kojem je  beba osjetljiva na novosti, tj kada reaguje na novi stimulans.

Jedan takav studij otkrio je da se neke bebe brže navikavaju na neke stvari od drugih, zbog čega se pretpostavlja da upijaju i zadržavaju informacije stimulansa na drugačiji način. Bebe su također pokazale veću zainteresiranost za nepoznati stimulans, u odnosu na one koje su privržene već poznatom stimulansu.

S druge strane, iste bebe su reagovale na novi stimulans na duži period, za razliku od drugih kojima je novi stimulans nakon kraćeg vremena postao dosadan. To dalje pokazuje da bebe imaju veći kapacitet da pretvore senzacije u spoznaju (mentalni proces usvajanja znanja i razumijevanja misli, osjećanja i osjetila).

U posljednjoj procjeni istraživači su rekli da su djeca već prije 8. godine pokazala pozitivan rezultat na testu nadarenosti.

Zaključak

Iako ništa od ovoga ne znači nužno da je dijete nadareno, a ne samo nervozno, može nam dati neke smjernice da prepoznamo neke karakteristike.

Na kraju, nadarenost može biti mnogo više od raznolike okoline, ona može biti urođena osobina koja nas karakteriše.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave