Kalkulator boje očiju za bebe
A baby face with black eyes in pink shirt

Kalkulator boje očiju za bebe

A baby face with black eyes in pink shirt

Ako ste upravo dobili dijete ili ga očekujete, sigurno ste se barem jednom zapitali koje će boje biti djetetove oči. Čije će oči naslijediti vaše dijete – majka ili oca? Ne morate se više čuditi tome.  U nastavku teksta donosimo vam kalkulator boja očiju za bebe dat će vam savjet o tome koja će se boja očiju uskoro zagledati u vas.

Boja očiju je fizička osobina koja se određuje uparivanjem gena oba roditelja. Beba nasljeđuje 50% genetičkog materijala za boju očiju od svakog od roditelja. Geni mutiraju dajući alternativne oblike koji se zovu aleli, a svaki se alel malo razlikuje od drugog. Postoje tri para alela odgovornih za boju očiju, a svaki alel daje smeđu, zelenu ili plavu. Smeđi alel je dominantan nad zelenom i plavom bojom; zelena boja dominira nad plavom, a plava je recesivna.

Boja očiju novorođenčeta ovisi i o boji očiju roditelja i o tome jesu li aleli dominantni ili recesivni. Dijete može dobiti dva dominantna alela od roditelja, jedan dominantni jedan recesivni ili dva recesivna alela.

Dijete će imati smeđe oči ako dobije recesivni alel (plave) od jednog roditelja i dominantni alel (smeđe) od drugog roditelja.

Bebine plave oči ovise o tome dobivaju li plave alele od oba roditelja. Budući da je plava recesivna i nema dominantnog alela, dijete će imati plave oči.

Dijete će imati zelene oči ako primi zelene alele od roditelja ili jednog zelenog i jednog plavog alela.

Većina beba rodis se sa plavim očima, jer novorođenčadi treba vremena za proizvodnju pigment melanina. Ne možete odrediti tačnu boju dječjih očiju dok navrši tri godine.

Što određuje boju očiju?

Homozigotni i heterozigotni određuju boju očiju. Ljudska bića imaju dvije kopije svakog gena. Jedna je naslijeđena od majke, a druga od oca. Homozigot znači da se dvije kopije podudaraju ili su dominantne , a heterozigot znači da su dvije kopije gena različite ili recesivne.

Dominantna boja očiju

Smeđa i zelena su dominantne boje očiju. Postoji 75 do 95% šanse da dijete dobije smeđe ili zelene oči ako oba roditelja imaju iste obojene oči.

Recesivna boja očiju

Plava je recesivna boja očiju. Vrlo je malo vjerovatno da beba ima plave oči ako oba roditelja imaju smeđe oči. Genotip je kombinacija gena za određenu osobinu koja je, u ovom slučaju, boja očiju. Genotip majke i oca odredit će boju očiju djece. Fenotip je fizički izgled genotipa, što je u ovom slučaju boja očiju.

Hoće li oči vaše bebe ostati plave?

Većina novorođenih beba ima plave oči, koje s vremenom mogu promijeniti boju. Oči ostaju plave ako oba roditelja djetetu prenesu svoje recesivne plave gene. Ako to nije slučaj, boja djeteta u očima se mijenja u trajnu boju (smeđu, zelenu ili bilo koju drugu boju) s godinama. U vrijeme rođenja postoji deficit pigmenta melanina, ali s vremenom šarenica počinje proizvoditi melanin kako bi oči donijele stvarnu boju. Potrebno je oko šest mjeseci do jedne godine da bebina stvarna boja očiju ispliva na površinu.

Većina beba kavkaškog porijekla ima tamnoplave oči kad se rode. Međutim, s vremenom će se utvrditi izvorna boja, bilo smeđa, zelena, plav. Dijete će dobiti stvarnu boju očiju sa izlaganjem svjetlosti, a to ovisi o količini i difrakciji svjetlosti. Isto tako, bebe azijskog i afričkog porijekla u vrijeme rođenja imaju smeđu ili tamno sivu boju. S vremenom postaju crne ili stvarne smeđe boje.

Tijekom rođenja, boja očiju novorođenčadi je svijetla, jer novorođene bebe nemaju aktivni melanin koji potamnjuje stanice. Jednom kada beba napuni 6 mjeseci, boja očiju počinje se mijenjati. Postupno, boja očiju poprima drugačiju nijansu prema genetskom nasljeđu. Takva promjena započinje u dobi od šest mjeseci.Do dobi od tri godine djeca imaju definitivnu boju očiju, koja se ne mijenja dalje.

Tumačenje boje očiju beba

Ako oba roditelja imaju plave oči, postoji 99% šanse da će dijete imati plave oči.

Ako oba roditelja imaju smeđe oči, 75% je šanse da će dijete imati smeđe oči.

Ako oba roditelja imaju zelene oči, postoji 99% šanse da će i dijete imati zelene oči.

Ako oba roditelja imaju oči lješnjaka, postoji 99% šanse da će dijete imati i oči lješnjaka.

Očiboje lješnjaka još uvijek su misterija. Kalkulator boje očiju za bebe ne može točno predvidjeti vjerojatnost da će vaše dijete imati lješnjake jer je ova boja očiju mješavina smeđih, zelenih i jantarnih nijansi.