Kalendar razvoja bebinih osjetila – 4 do 6 mjeseci

Na šta obratiti pažnju te kada otići ljekaru?

 

Vaše je dijete sada staro od četiri do šest mjeseci i spremno je osvojiti svijet. Svakim danom njegove se sposobnosti povećavaju u nevjerojatnoj mjeri. Vaša beba čuje i vidi bolje i bolje, što podržava i promiče njegovu rastuću pokretljivost.

Kako vaša beba sada vidi:

  • Vid

Kada gledate svoje dijete, primijetit ćete da vaše dijete može gledati bliže nego prije. Na primjer, vaše dijete će gledati u igračke sa koncentracijom. Čak i brze pokrete u sobi ili valjanje lopte sada vaša beba može bolje i bolje pratiti svojim očima. U skladu s tim, njegova koordinacija ruke – oči čini veliki napredak: hvatanje predmeta koji mu se sviđa sa svojim rukama – vašem mališanu već jako dobro polazi za rukom.

  • Vizija boje i oblika

I kompliciraniji, mali obrasci privlače sve više pažnju vaše bebe. Vaše dijete također može bolje razlikovati suptilnosti različitih boja i nijansi. Tvoja mala beba jedva može dobiti dovoljno stvari koje voli da gleda. Dajte joj zato mnogo novih stvari da može gledati: novu sliku na zidu pored stola za presvlačenje ili na stropu iznad, prve slikovnice s velikim formatom, šarene slike i slično.

Savjet: Može li beba već gledati TV? Ne, stručnjaci se slažu, to ne bi trebalo. Već u dobi od četiri mjeseca bebe reagiraju na pojedinačne televizijske slike. Ali oni uopće ne mogu podnijeti mnoge intenzivne podražaje. Rezultat može biti povećana agitacija, pretjerana aktivnost ili poremećaj sna.

Pokušajte zadržati dijete u drugoj sobi kada stariji brato i seka ili drugi članovi porodice gledaju televiziju. Televizor nikako ne smije raditi u pozadini tokom cijelog dana. To ne čini dobro djeci.

Kako vaše dijete sada čuje

  • Sluh

Sluh vašeg djeteta čini značajan napredak u ovim sedmicama i mjesecima, koji su također od velikog značaja za njegov jezični razvoj: on uči na jeziku i čuje manje dijelove i određene zvukove koji razlikuju i razlikuju. To jest, vaše dijete shvaća da određene zvučne jedinice imaju određenu svrhu. I da su sastavljeni prema određenom obrascu. Dosad je vaše dijete samo odgovorilo je li vaš glas zvučao prijateljski, napeto ili umirujuće, tako da je vaš govor melodija za uši vaše bebe.

Postepeno, njegovo razumijevanje o tome kako je jezik poseban način komunikacije, raste. Između sedmog i desetog mjeseca života vaše dijete će prepoznati njegovo ime kada se izgovori i reagira na njega. Sve to djeluje instinktivno, ovaj postupak je dat prirodom.

Širom svijeta, sve bebe prolaze kroz ovu fazu razvoja sluha i govora na potpuno isti način. Svi oni sada počinju sa razrađenim lalla i brabbel govorima koji im pomažu da nauče govoriti. Usput, sposobnost privlačenja posebnih zvukova svakog jezika je privremena. Čak i prije prvog rođendana na primjer, bebe roditelja koji govore njemački jezik više ne mogu naučiti izgovoriti engleski “th” ili valjanje španjolskog “r” tako savršeno kao što će to učiniti njihovi engleski ili španski vršnjaci.

Tako je, vaša beba je mnogo veća i malo manje zavisna. Ipak, još je uvijek vaša mala maza – ovisno o tipu – maženje zahtijeva neko više neko manje. Zagrljaji, poljupci, nježna masaža, prskanje u vodi, golicanje, sve je to predivno i lijepo za vašu malu bebu.

Zato joj dajte ovo zadovoljstvo što je češće moguće. Jer osjetilni podražaj koji joj daje vrlo osjetljiv osjećaj dodira čini da vaše dijete bude samo sretno.

Pored toga, oni unaprijeđuju njegov cijeli razvoj i pomažu mu da postane svjestan svoga tijela. Neka vaša mašta proradi i izmislite vlastite igre maženja.

 

Kada trebamo liječnički savjet?

  • Obratite pažnju na:

Čak i bebe koje loše čuju ili uopće ne čuju, počinju s dugim monolozima lalla u ovoj dobi i veselo brbljaju ispred sebe. Zbog toga često ostaje predugo neotkriveno da razvoj sluha i govora nije normalan. No dobar je sluh bitan preduvjet za nesmetan razvoj. Stoga nemojte oklijevati ići sa svojim djetetom pedijatru ili specijaliziranom liječniku ORL-a (pedijatrijskom audiologu) i zbog najmanje sumnje.

 

Signali da vaša beba slabije čuje:

 

-Ne reagira na glasne zvukove čak i ako su jako glasni ili samo reagira na neke zvukove

-Vaša mala beba ne okreće glavu u smjeru zvuka

-Ne razgovara s vama kada razgovarate s njom, ne pokušava oponašati pojedinačne zvučne slogove

-Vaše dijete vas ne iznenađuje novim zvukovima, proizvodi većinom zujanje s dobrih pola godine (vibriraju u području glave, usta i grla, stoga su vrlo vidljivi za djecu s problemima sluha)

-Vaše dijete ima šest mjeseci i još uvijek se ne smije glasno

 

  • Signali da vaša beba slabije vidi

Normalno je da vaša beba ponekad promaši kada želi dohvatiti neki predmet. Međutim, roditelji bi trebali biti pažljivi ako se tačnost uzimanja predmeta njihove male bebe ne poboljša tokom mjeseci. To što dijete jedva može dohvatiti predmet njegove želje može biti zato što slabo vidi.

Obavezno razgovarajte s pedijatrom ili oftalmologom ako je vaše dijete starije od šest mjeseci i još uvijek škilji. I konstantne suze u očima ili ljepljive oči razlog su za odlazak liječniku. Može doći do infekcije.

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave