Kakve gaćice nositi nakon poroda? 

Kada beba stigne, vjerovatno se jedva čekate vratiti omiljenim jelima i vašim omiljenim helankama, ali ne očekujte da ćete još nositi regularni donji veš.

Zašto trebate nositi postporođajne gaćice? 

Nakon poroda vjerovatno ćete krvariti jedan određeni period, a ne želite da uništite omiljene gaćice. Postporođajno krvarenje može trajati do 6 sedmica, iako je obično obilno samo oko 7 – 10 dana. Odmah nakon poroda, vjerovatno ćete nositi jednokratne gaćice koje ćete morati ponijeti sa sobom. 

Isto tako morat ćete nositi veće uloške. Vrlo je važno da ulošci budu mrežasti i proznarčni, napravljeni od prirodnog materijala. Takvi ulošci su Vir 80 koje možete pronaći u trgovinama u BIH Ove uloške morate imati u svojoj torbi za porodilište. Vir 80 su ulošci koji osiguravaju učinkovitu zaštitu za vrijeme menstruacija, a namijenjeni su ženama s osjetljivom kožo, ne iritiraju kožu i ugodni su za korištenje.

U ovom periodu vjerovatno se nećete osjećati kao ‘u svojoj koži’ još uvijek. Ako ste rodili na carski rez, nećete moći nositi bikini gaćice nekoliko sedmica, jer većina žena ima hirurški rez odmah iznad stidnog područja. Ako ste rodili prirodnim putem, vjerovatno ćete trebati nositi veće gaćice, jer će vašem tijelu trebati vremena da se povrati u pred-trudničko stanje, tj. veličinu i oblik.

Vrste postporođajnih gaćica

Uz klasične stilove od pamuka i najlona, nekoliko je različitih vrsta postporođajnog veša. 

  • Jednokratne mrežaste gaćice
  • Gaćice za menstruaciju, koje su deblje i dizajnirane da upijaju menstrualnu krv (žene ih poslije poroda obično nose s ulošcima)
  • Lagano kompresijske gaćice 

Kako odabrati najbolje gaćice?

  • Veličina. Vjerovatno ćete htjeti naručiti veličinu veću nego što inače nosite, da bi odgovarale postporođajnom dijelu i da imate prostora za uloške (manje bi mogle biti preuske).
  • Tkanina: Hormonalne promjene koje se dešavaju nakon poroda uzrokovat će neke ozbiljnije promjene na tijelu (pa i dole). Tražite prozračne materijale poput pamuka ili mikrovlakana. Neke su gaćice napravljene i od laganog kompresijskog materijala, koje neke žene vole ili ne vole. 
  • Dodaci. Neke gaćice imaju dodatne silikonske dodatke koji pomažu kod ožiljaka od carskog reza ili imaju džep za hladne obloge. 

Jednokratne mrežaste gaćice su isto tako neizostavan dio trudničke torbe. Mrežate gaćice koriste se u prvim danima nakon poroda za fiksiranje uložka. Mogu se prati ali je više higijenski i praktično za mamu, da se bace. Mrežaste gaćice Tosama možete pronaći u svim dm marketima. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave