Kako zategnuti kožu nakon trudnoće bez operacije?

Trudnoća može biti gruba prema našoj koži. Mnoge žene dobiju neki nivo opuštene kože nakon poroda i često se zbog toga osjećaju lošije ili izolirano u sopstvenim tijelima.

Istina je da se popularna kultura dovodi do toga da mislimo kako se svi trebamo vratiti u savršeno tijelo prije trudnoće nakon poroda. Svačije putovanje nakon porođaja je drugačije, i snaga se vraća polako i sigurno. Isto vrijedi i za kožu. Koliko brzo će se ona oporaviti zavisi od genetike i godina, ali evo 5 savjeta kako da sebi pomognete na tom putovanju.

Trenirajte

Prije svega, bilo šta što radite za poboljšanje i jačanje integriteta vezivnog tkiva će pomoći kod zatezanja kože i njene elastičnosti. Pored cirkulatornih koristi srednje teškog kardija, kardiovaskularne vježbe neće puno pomoći kod zatezanja kože. Zapravo, previše vježbi za izdržljivost može stvoriti kontra-efekat.

Ishrana

Ulje jetre bakalara je veoma dobar izvor A i D vitamina, i omega 3 kiselina, od kojih su sva tri odlična za zdravlje kože. Losos i piletina (s kožom), bobice, mliječni jogurt, puter, jetra i starinske čorbe su odlični izvori nutrijenata za kožu i vezivna tkiva. Čorbe imaju dodatne koristi minerala i hidratacije, i omogućavaju vam lako varljiv oblik kolagena. Izbjegavajte šećer i prerađene ugljikohidrate, jer oni narušavaju zdravlje kože.

Hidratacija

Hidratacija je ključna za zatezanje opuštene kože nakon trudnoće. Preporučuje se da žene piju od 2 do 3 litra dnevno da bi održale optimalne funkcije tijela, zato uvijek budite hidratizirani, i vani i unutra. Pijte puno vode i solite hranu (koliko možete). Nekoliko puta sedmično, nježno umasirajte prirodna ulja poput kokosovog ulja, maslinovog ulja i ricinusovog ulja u kožu nakon tuširanja ili kupanja, dok je koža još uvijek vlažna i topla.  Ricinusovo ulje ima dodatne koristi posebno duboke penetracije što omekšava i otpušta adhezije reza, pa je dobar ako ste rodili na carski rez ili imali druge abdominalne operacije – pa čak i ako je to bilo davno. Nikad nije kasno oporaviti ožiljke i hraniti kožu.

Natopljavanje

Nekoliko puta svake sedmice, potopite se 10-15 minuta u toplu, mineralnu i slanu kupku s esencijalnim uljima. Ta kombinacija pomaže kod vraćanja ravnoteže minerala i dubokog hranjenja kože. Pore toga, sol sprječava esencijalna ulja da začepe vaš odvod.

Suplementi

I na kraju, suplement koji trebate uzeti u obzir je kolagen. Do sada nismo vidjeli i čitali uvjerljiva istraživanja posebne razlike, ali neke žene kažu da im je pomoglo. Ako ste zainteresirani u istraživanje kolagenskih suplemenata, pitajte doktora prije nego što ih počnete uzimati ili bilo koji drugi suplement.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave