Kako vrijednosti minerala tijekom trudnoće utječu na majku i dijete?

Za kvalitetniji tijek i ishod trudnoće minerali su jednako važni kao i vitamini o kojima je najčešće govori. U kombinaciji s određenim vitaminima, minerali imaju značajnu ulogu u razvoju djeteta i smanjivanju pojavnosti mogućih komplikacija trudnoće.

Kalcij 

Kalcij je mineral koji se nalazi najviše u kostima i zubima, što čini oko 90% rezerve organizma. Potrebna dnevna doza je 1200 mg, a izvor su mu:

  • mliječni proizvodi
  • voda
  • povrće (kelj, brokula)
  • naranče
  • orašasti plodovi.

Uloga kalcija u organizmu:

  • potporna (izgradnja kostiju i zuba majke i djeteta)
  • mišićne kontrakcije
  • prijenos signala između stanica
  • reguliranja srčanog ritma i krvnog tlaka
  • zgrušavanju krvi
  • smanjuje rizik od preeklampsije (povišenog tlaka i edema u trudnoći) pobačaja u trudnoći te zastoja u rastu ploda.

Cink

Cink je antioksidans koji se nalazi u:

  • sjemenkama lana, sezama i bundeve
  • puretini, govedini
  • špinatu
  • grašku
  • smeđoj riži
  • kikirikiju i indijskom oraščiću. 

Preporučena dnevna doza u trudnoći je 11mg, ali ne veća od 40mg. Preveliki unos cinka može dovesti do mučnine povraćanja i proljeva.

Uloga cinka u organizmu je višestruka:

  • jača imunološki sustav — smanjuje mogućnost infekcija u trudnoći i prijevremenih poroda
  • omogućava brže cijeljenje rana
  • održava kvalitetu vlasišta — opadanje kose u trudnoći je često znak nedovoljnog unosa cinka tijekom trudnoće
  • sudjeluje u sintezi ugljikohidrata, proteina i nekih hormona.

Magnezij

Magnezij je mineral koji, osim regulacije tjelesne temperature i sinteze nukleinskih kiselina, ima značajnu ulogu u funkciji živčanih i mišićnih stanica. Nalazi se u:

  • brokuli
  • kelju
  • kupusu
  • smokvama
  • bananama
  • avokadu
  • grahu.

Dnevna doza potrebna u trudnoći je 350-400 mcg.

U trudnoći magnezij djeluje na:

  • smanjenje učestalosti smanjenog rasta djeteta (IUGR)
  • smanjenje pojavnosti preeklampsije (povišeni tlak i edemi u trudnoći)
  • opuštanje mišića maternice
  • smanjenje grčeva u potkoljenicama koji su česti simptom u trudnoći
  • regulacija redovitosti stolica tijekom trudnoće.

Željezo

Potreba za željezom u trudnoći udvostručuje se radi stvaranja veće količine krvi u trudnoći za vas i vaše dijete. Dijete dobiva hranjive sastojke, ali i diše putem majčine krvi.

Pojačana sinteza hemoglobina, tvari koja u crvenim krvnim stanicama (eritrocitima) omogućava prijenos kisika do ploda, ali i u samom djetetu koje stvara i vlastiti hemoglobin, iziskuje veću potrebu za željezom. 

Preporučen dnevni unos tijekom trudnoće iznosi 27 mgČaj, kafa i mliječni proizvodi mogu smanjiti unos željeza hranom pa je preporuka zamijeniti ih npr. voćnim sokom bogatim vitaminom C koji pospješuje apsorpciju željeza u probavnom traktu. S druge strane, nekontrolirano visok ili nepotreban unos željeza u trudnoći može dovesti do povišenog tlaka, šećerne bolesti u trudnoći ili zastoja u rastu djeteta.

Hrana bogata željezom je:

  • crveno nemasno meso, riba
  • brokula, cikla, grah, leća
  • tamno zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, salata…)
  • naranče, šipak, jagode, marelice.

Svjesni smo da se ishranom ne unosi dovoljna količina hranjljivih tvari, te je preporuka perinatoloških sekcija u regionu i šire adekvatna suplementacija vitaminima i mineralima od začeća do kraja trudnoće i perioda dojenja.

Tijekom trudnoće je važno:

Tijekom trudnoće iznimno je važno:

  • voditi brigu o raznovrsnosti i kvaliteti namirnica
  • ne udvostručiti količine hrane
  • raznovrsnost prehrane
  • ovisno o prehrambenim navikama ili kroničnim probavnim
  • dnevni unos kalorija koji bi bio dovoljan u trudnoći iznosi oko 2800-3000 kcal dnevno, uz posebnu pozornost na dovoljan unos željeza, folata, proteina i vitamina C kao najvažnijih elemenata, jer se prilikom unosa jače slane hrane smanjuje iskorištavanje željeza iz namirnica
  • izbjegava se termički neobrađena hrana, kao što su školjke ili neoprano voće i povrće, kao i meso,
  • pripaziti na deklaracije na hrani i biti svjestan što se konzumira jer se time sprječava unos teških metala, nepoželjnih i opasnih konzervansa.