Kako vaša beba dobija na težini?

Vaganje vaše bebe pomaže vam da znate raste li i da li je zdrava. Treba redovno provjeravati težinu bebe. Pomaže da bebe dobijaju hranu koja im je potrebna.

 

Bebe se obično važu:

  • jednom mjesečno do 6 mjeseci
  • svaka 2 mjeseca od 6 do 12 mjeseci
  • svaka 3 mjeseca nakon njihovog prvog rođendana

 

Šta utječe na porođajnu težinu vaše bebe

Porođajna težina vaše bebe ovisit će o tome kada su se rodili. Bebe rođene nakon termina često su veće, a one rođene ranije su često manje. Na porođajnu težinu vaše bebe izuzetno utječu majčino zdravlje i prehrana prije i poslije rođenja.

 

Na to mogu uticati i:

  • visina i težina roditelja
  • zdravlje bebe kada se rodi

Djevojčice, prve bebe i višeplodne bebe su često manje. Dječaci, bebe jedinci i bebe rođene druge, treće ili više u porodici često su veće. Ako se vaša beba rodi s prekomjernom težinom, možda će joj se posvetiti veća pažnja kako bi se pripazilo na moguće probleme.

 

Opće smjernice za rast

Sve bebe rastu drugačije. Ipak, postoje smjernice za zdravo debljanje.

Korisna vodilja je da većina zdravih novorođenih beba udvostručuje svoju porođajnu težinu za četiri mjeseca i utrostručuje do prvog rođendana. Težina dječaka utrostručit će se za otprilike 13 mjeseci. Težina djevojčice će se utrostručiti za otprilike 15 mjeseci. Međutim, sve bebe rastu vlastitim tempom.

 

Prvi mjeseci

Sve bebe gube na težini nakon što se rode. Zdrave bebe u prvoj sedmici obično izgube desetinu svoje porođajne težine. To je zato što dojene bebe dobijaju samo male količine kolostruma prvih nekoliko dana. Tada majke počinju proizvoditi majčino mlijeko koje će im pomoći u rastu.

Zdrave se bebe obično vrate na porođajnu težinu za 2 do 3 sedmice.

 

Iznenadna promjena težine

Debljanje vaše bebe može se usporiti jer:

  • vaša beba počinje spavati više i rjeđe se hraniti
  • vi ili vaša beba se razbolite
  • osjećate se pod stresom
  • ste trudni ili uzimate kontracepcijske lijekove

Ako se vaša beba čini sretnom i zdravom, možete odlučiti čekati i gledati. Par dodatnih dojenja dnevno moglo bi se ‘nadopuniti’ ako je količina mlijeka mala.

 

Evidencija rasta vaše bebe

Težina i druga mjerenja vaše bebe zabilježit će se u zdravstvenom kartonu vaše bebe, kada posjetite bolnicu ili vašeg doktora.

Ovaj karton pomaže doktorima, medicinskim sestrama i drugima da provjere zdravlje, rast i razvoj vaše bebe u odnosu na ono što bi se moglo očekivati.

Težina i dužina vaše bebe bit će prikazani na grafikonu koji također prikazuje normalne težine i dužine za bebe u različitim godinama. Ovo pokazuje kako vaša beba raste između pregleda.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave