Kako utvrditi da li dijete ima upalu uha?

Iako dodirivanje uha nije pouzdan znak, ono je jedan od simptoma koji mogu ukazivati na upalu.

 

Piše: Spec. dr med. Aleksandra Bajec-Opančina – spec. ORL

Nedavno sam primijetila da moj dvadesetdvomjesečni sin, vuče desno uho. Osim dodirivanja uha i njegova neobična mrzovolja mi je privukla pažnju. Bio je iznerviran? Upravo je otkrio da ima uho? Ili je ovakvo ponašanje moglo biti signal da pati od infekcije uha? Nisam bila sigurna pa sam odlučila da odem kod pedijatra. Brzi pregled njegovih ušiju otkrio je da nema infekcije uha! Laknulo mi je. Vraćajući se kući ovaj događaj me je naveo na razmišljanje. Da li moram da odlazim kod ljekara svaki put kada primjetim da dijete češće dodiruje uho? To je malo ekstremno. Ali šta ako sam previše opuštena i propustim pravu upalu uha? To bi bilo slično kao ona priča o dječaku i vuku.

Pored prehlade, upala uha je najčešća bolest kod dece. Činjenica je da se kod 80% djece do treće godine, dijagnostikuje upala uha tri ili više puta, kaže dr Aleksandra Bajec Opančina.

Odlučila sam da je vrijeme da saznam malo više o toj uobičajenoj bolesti iz djetinjstva i razgovarala sam sa doktorkom Aleksandrom Bajec Opančina, specijalistkinjom otorinolaringologije sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta, i evo šta sam saznala.

Kako se upala uha može identifikovati?

Iako dodirivanje uha nije pouzdan znak, ono je jedan od simptoma koji mogu ukazivati na upalu. Pored toga, infekcije uha su bolne, tako da suze vašeg djeteta ili povećana nervoza mogu takođe biti simptom. Ako primjetite da beba postaje uznemirena kada leži na strani i za to može biti kriva upala uha, zato što ta pozicija predstavlja pritisak na već bolno uho.

Drugi pokazatelji mogu da uključuju probleme sa spavanjem, smanjen

apetit, povraćanje ili proljev. Možda ćete primjetiti da dijete ne čuje. Ono se možda neće odazivati na zvuke oko njega kao ranije. Budite sigurni da će se sluh vratiti kada infekcija prođe, a njegovo uho bude oslobođeno zaražene tečnosti.

Zašto su djeca sklona infekciji uha?

Infekcije uha se javljajaju kada tečnost ostane zarobljena u srednjem uhu i inficira se od strane bakterija ili virusa. Obično je ova blokada uzrokovana sekretom koji se razvija kao posljedica prehlade ili alergije.

Anatomija djeteta takođe doprinosi upalama. Naime, djetetova Eustahijeva tuba je kraća, pod manjim uglom i sa manjom prohodnošću od odraslih, što znači da postoji veća vjerovatnoća zadržavanja sekreta i bacila u srednjem uhu. Pored toga, djetetov imuni sistem se i dalje razvija, tako da mu je potrebno više vremena nego odraslima u borbi protiv virusa i bakterija.

Ako se sekret ne izbaci nego ostane u srednjem uhu, stvara se toplo, vlažno okruženje, koje pogoduje rastu bacila. Bakterije i virusi se šire, bol se pojačava. Dijete postaje uznemireno sa povišenom tjelesnom temperaturom i upravo je to signal roditeljima da njihovo dijete ima upalu uha.

Dodatno, važno je napomenuti i da djeca često ne umiju da izbace gusti šlajm koji se nakuplja u disajnim putevima, pa se zbog toga infekcije često vraćaju.

Kako spriječiti razvoj infekcije?

Savjetuje se terapijska upotreba mukolitika, koji pokazuju odlične, klinički dokazane rezultate, u razlaganju sekreta i olakšanom iskašljavanju. Na ovaj način djeluje PropoMucil® koji sadrži N-acetilcistein, koji razlaže sekret i pomaže njegovo izbacivanje. Dodatno, PropoMucil®, zahvaljujući snažnom antimikrobnom dejstvu, eliminiše viruse i bakterije čime se smanjuje rizik i učestalost takvih infekcija.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave