Kako uspostaviti rutinu za vašu bebu

Prvih nekoliko mjeseci dojenče nije spremno za raspored, ali ovo vrijeme možete iskoristiti za pripremu za budući uspjeh. Prvo naučite bebu razlici između dana i noći. Možda su se ova vremena preokrenula jer su je uspavljivali vaši pokreti dok je bilo u maternici. Tijekom dana budite svoju bebe da je hrani svaka tri sata, a puno razgovarajte i pjevajte.

Ovisno o njezinoj težini, možda ćete trebati i dijete pripremiti za jelo svaka četiri sata tijekom cijele noći. Tijekom tih hranjenja potičite brz povratak u zemlju snova tako što ćete biti tihi i držati svjetla prigušenima.

Napravite plan spavanja.
Kad vaša beba napuni 4 do 6 mjeseci, vjerojatno ćete dobiti odobrenje doktora za uspostavu pravilnije rutine spavanja. Vaš će mališan vjerojatno tri puta drijemati u rasponu od 30 minuta do dva sata. Jutarnji san mogao bi započeti otprilike dva sata nakon što se beba probudi za taj dan, a prvo popodnevno drijemanje trebalo bi započeti oko četiri sata nakon jutarnjeg buđenja. Neobavezno treće spavanje moglo bi proći oko dva sata nakon buđenja iz drugog.

Ovi su intervali samo prijedlozi; važnije je pripaziti kada beba trlja oči, postane nervozna ili izgubi zanimanje za igračke. Na prve znakove umora započnite dosljednu rutinu pred spavanje: otpjevajte njegovu omiljenu pjesmu i sjednite s njim na isti stolac. Idealno vrijeme za spavanje je ono koje je 12 sati nakon jutarnjeg buđenja, ali ako nije dobro drijemao, možda će se trebati predati ranije od toga.

Napravite raspored hranjenja.
Kako bebe rastu, možete napraviti duže razmake između obroka. Zapamtite da uznemirenost ne mora nužno značiti i glad. Ako se vaša beba tijekom dana ponaša kao da je gladna, ali nije vrijeme za obrok, prvo isključite druge stvari, poput prljave pelene. Da biste odredili raspored, razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome koliko često i koliko treba hraniti. Također imajte na umu da ćete kad počnete uklanjati noćno hranjenje možda trebati povećati količinu dnevnih obroka.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave