Kako uspostaviti dojenje? 

Mlijeko iz dojke je idealna hrana za bebu. Pruža bebi tačnu količinu potrebnih nutrijenata.

Pored toga nježno je i za bebin stomak i crijeva koja su još u razvoju, ali i za druge sisteme u tijelu. Mlijeko iz dojke se preporučuje kao jedina hrana do 6. mjeseca. To znači da bebi trebate davati mlijeko iz dojke ili iz boce. Tokom dojenja beba dobija iz majčinog mlijeka sve neophodno i zato nije potrebno davati bebi vodu. 

Cucle

Cucle se preporučuju koristiti radi sprječavanja sindroma iznenadne smrti dojenčadi. Za majke koje doje preporučuje se da se prvo beba navikne na dojenje, jer tada cucla neće zamijeniti hranjenje koje je bebi potrebno. Dobro uspostavljeno dojenje znači da:

  • Beba lako može staviti usta oko bradavice i dobro se uhvatiti
  • Dojenje je ugodno za vas

Navedene stavke obično se dostignu u prvih 3 ili 4 sedmice. 

Vaše mlijeko i način na koji dojite mijenjaju se kako beba raste i razvija se. Rutina kod novorođenčeta je drugačija kod bebe od 6 mjeseci. Kako beba raste, nutrijenti u mlijeku se mijenjaju da bi se zadovoljile potrebe bebe. Anti-infektivna svojstva se također povećavaju ako ste vi ili beba izloženi novim bakterijama ili virusima.

Prvih nekoliko sedmica je period učenja za oboje i treba vremena da počnete raditi kao tim. Budite strpljivi, napravite svakodnevnu rutinu i učinite dojenje ugodnim. Pratite dojenje i mokre pelene. Većina zdravih beba koje su rođene na vrijeme spremne su i čekaju da doje u prvih pola sata do 2 sata. Prvi sat ili 2 su vrlo bitni jer beba jede prvi put i druži se s majkom. Obično se preporučuje priviti bebu koža-na-kožu jer to pomaže kod zagrijavanja bebe i lakšeg dojenja. Neke bebe su zainteresovanije za spavanje nego za dojenje u prvih 24 sata. 

Bebi može trebati malo vremena da se navikne na hvatanje za dojku i cuclanje. Drugi dan bi trebala biti budnija i pokazivati spremnost na hranjenje svako 2-3 sata. Česta hranjenja pružaju bebi prvo mlijeko bogato antitijelima (kolostrum), a ujedno i vašem tijelu govori da proizvodi više mlijeka u dojkama. Neka beba jede iz jedne dojke dok ne završi. Tad možete presvući bebu, pričekati da podrigne i onda ponuditi drugu. Ako beba nije zainteresovana, drugu dojku ponudite prvu na idućem hranjenju. Ne budite iznenađeni ako beba izgubi na težini u prvih nekoliko dana. To će se promijeniti s nadolazećim hranjenjem. 

Normalno je i da osjetite grčenje materice u toku prvih dana nakon poroda i uspostavljanja dojenja. To je pozitivan znak da je bebino povlačenje pokrenulo proces proizvodnje mlijeka. Vaša beba se još uvijek navikava na dojenje, zbog čega je normalno imati bolne bradavice. To obično nestane do kraja prve sedmice. 

Do 3. ili 4. dana nakon poroda imat ćete puno više mlijeka. Uz povećanu količinu mlijeka, vaša će beba svakim hranjenjem jesti više. Tada beba počinje dobivati do 15g u težini svaki dan. Moguće je da ćete primijetiti i punije, teže ili toplije dojke. Najbitnije je da beba jede često, jer to će često i u potpunosti prazniti vaše dojke.

Ako se dojke napune vjerovatno će nateći i postati bolne, pa će se beba će teže hvatati za njih. Evo šta možete učiniti.

  • Izdajite nešto mlijeka – iscijedite manju količinu iz dojki, pa onda pustite da se beba uhvati. Može vam pomoći topla kupka ili tuširanje. 
  • Dojite ili izdajite mlijeko rukom ili izdajalicom (svakih 1h ili 2h).
  • Ako je bol veći, stavite hladnu oblogu na grudi. Držite 15 do 20 minuta nakon dojenja ili izdajanja. Stavite kockice leda u plastičnu zatvorenu vrećicu, zamotajte je u tanku i čistu krpu. Led nikad ne stavljajte direktno na kožu. 

Nakon 5-6 dana beba će postati bolja u dojenju, pa možete očekivati hranjenje 8-12 puta u 24h. Kad se beba sama odvoji od dojke, možete ponuditi drugu dojku. 

Nakon dvanaest mjeseci dojenja bebi su i dalje potrebna nutrijenti iz mlijeka. Ukoliko majka više ne može da doji prikladna zamjena za majčino mlijeko je Aptamil 3® koj je namijenjen za dojenčad od 12 mjeseca i može se davati kao nastavak nakon bilo koje prijelazne hrane za dojenčad. Posebno je prilagođena prehrambenim potrebama vašeg djeteta nakon navršenih 10 mjeseci kao nadopuna dojenju ili kao nastavak nakon početne hrane za dojenčad.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave