Kako uspješno smršati nakon poroda?

 Nije lako izgubiti kilograme nakon trudnoće, ali je itekako moguće.

Koncentrirajte se na zdravu ishranu, ali i fizičke aktivnosti. Ako ste poput mnogih novih majki, jedva čekate da iskočite iz trudničke odjeće u stare jeans pantalone. Evo kako da to bude lakše. 

Uzmite u obzir naviku u ishrani

Kad ste bili u drugom stanju, ishranu ste prilagodili djetetu u vašem stomaku, njegovom rastu i razvoju. Nakon trudnoće, zdrava ishrana je i dalje vrlo zdrava, pogotovo ako dojite. 

  • Jedite više biljne hrane, uključujući voće, povrće i cijela zrna
  • Uzimjate protein iz više različitih izvora
  • Ograničite unos soli i slatke hrane
  • Ograničite veličinu obroka

Izvrstan izvor proteina možete pronaći u Zott Protein proizvodima. Zott Protein proizvodi bogati bjelančevinama u obliku jogurta (okusi: jagoda, borovnica, malina/šipak, breskva/naranča) i pudinga (okusi: čokolada i vanilija). 

Uključite fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu 

Nekada se savjetovalo da majke pričekaju bar 6 sedmica da počnu s aktivnostima nakon poroda. Danas je nešto drugačije. Ako ste vježbali i u toku trudnoće, ako ste imali zdrav prirodan porod, obično je sigurno započeti lagane vježbe nekoliko dana nakon trudnoće. Ako ste rodili na carski rez ili ste imali komplikovani porod, posavjetujte se s doktorom. Ako dobijete ‘zeleno svjetlo’

  • U obzir uzmite dojenje – Ako dojite, dojite bebu prije vježbanja da izbjegnete neugodan osjećaj povećanih grudi
  • Počnite polako – Počnite jednostavnim vježbama koje ojačavaju mišiće, poput mišića abdomena i mišića u leđima. Postepeno uključujte više vježbi i pojačavajte intenzitet
  • Uključite bebu – Ako nemate vremena za vježbu, uključite i vašu bebu u rutinu. Prošetajte bebu u kolicima ili nosilici. 
  • Ne radite vježbe sami – Pozovite druge mame da vam se pridruže u svakodnevnoj šetnji ili postporođajnom času vježbanja. 

Pijte dosta vode prije, u toku i poslije vježbi. Zaustavite se ako osjetite bol.

Napravite realističan cilj 

Većina žena izgubi oko 5.9 kg nakon poroda, uključujući težinu bebe, posteljice i amnionske tečnosti. U toku prve sedmice nakon poroda, izgubit ćete dodatnu težinu kako izbacujete tečnost, ali masnoća koja se naslagala u toku trudnoće neće sama od sebe nestati. Kroz ishranu i regularno vježbanje, realno je izgubiti oko 0.5 kilograma sedmično. Moguće je da će potrajati oko pola godine da vratite težinu koju ste imali prije trudnoće, bez obzira da li dojite ili ne. 

Budite nježni prema sebi i prihvatite promjene na vašem tijelu. Prije svega, najbitnije je imati zdravo tijelo.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave