Kako uspavati bebu?

Neke bebe spavaju mnogo više od drugih. Neke spavaju duže vrijeme, druge u kratkim intervalima. Neke brzo prespavaju noć, a neke ne dugo. Vaša će beba imati svoj obrazac buđenja i spavanja, a malo je vjerovatno da će biti ista kao i druge bebe koje poznajete.

Također je malo vjerovatno da se uklapa u vaše potrebe za snom. Pokušajte spavati kada vaša beba spava. Ako dojite, u ranim sedmicama dijete će vjerojatno spavati na kraći period tokom hranjenja. Nastavite hraniti dok ne mislite da je vaša beba završila ili dok potpuno ne zaspi. Ovo je dobra prilika da se pokušate malo odmoriti.

Ako ne spavate istovremeno s bebom, ne brinite hoćete li šutjeti u kući dok spavaju. Dobro je da svoju bebu naviknete na spavanje uz određenu količinu buke.

Kako da naviknem svoju bebu da se dan i noć razlikuju?

Može biti korisno naučiti svoju bebu da se noć razlikuje od dana.

Danju otvorite zavjese, igrajte se i ne brinite previše zbog svakodnevnih zvukova dok spavaju.

Noću će vam biti korisno da:

 • držite svjetla prigušena
 • ne pričate puno
 • spustite bebu čim se nahrani i presvuče
 • nemojte presvlačiti svoju bebu ako joj to ne treba
 • ne igrajte se sa svojom bebom

Sigurno spavanje – gdje bi trebala spavati vaša beba?

Na vama je gdje će vaša beba spavati, ali preporučuje se da bebe spavaju u krevetiću u istoj sobi kao i odrasla osoba prvih 6 do 12 mjeseci, jer se pokazalo da to smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS).

Uvijek položite bebu na spavanje na leđima s nepokrivenom glavom i licem svaki put kad spava, noću ili danju.

Pazite na znakove umora

Bebe će pokazivati ​​znakove kada se umore, poput grimasa, zijevanja, griženja, mrštenja, sisanja, zurenja, trzavih pokreta, prekomjerne aktivnosti, stezanja šaka, trljanja očiju, uznemirenosti ili plača. Rano reagovanje na ove znakove sprječava da vaša beba postane uznemirena i olakšava joj spavanje.

Uspostavljanje rutine sa novorođenčetom

Novorođene bebe će spavati ​tokom dana i noći. Može biti korisno imati obrazac spavanja, ali rutinu uvijek možete promijeniti prema svojim potrebama. Na primjer, možete pokušati probuditi bebu za hranjenje neposredno prije odlaska u krevet u nadi da ćete dugo spavati prije nego što se ponovno probudi.

Uspostavljanje rutine za spavanje

Možda ćete se osjećati spremnima za uvođenje rutine prije spavanja kada vaša beba ima oko 3 mjeseca. Uvođenje u jednostavnu, umirujuću rutinu pred spavanje može biti korisno za sve i može spriječiti kasnije probleme sa spavanjem. Evo nekoliko stvari koje treba isprobati:

 • topla kupka prije spavanja
 • presvlačenje u pidžamu i svježu pelenu
 • pranje zuba (ako ih imaju)
 • stavljanje u krevet
 • čitanje priče pred spavanje
 • prigušivanje svjetla u sobi kako bi se stvorila mirna atmosfera
 • dajte im poljubac za laku noć i maženje
 • pjevanje uspavanki

Uspavljivanje beba u dobi od 0 do 6 mjeseci

Bebe moraju naučiti vještinu odlaska na spavanje, a roditelji mogu pomoći. U prvih 6 mjeseci možete pokušati držati bebu u naručju dok ne zaspi. Upotrijebite nježno ritmično tapšanje, ljuljanje, maženje, razgovor ili tiho pjevanje prije nego što svoju bebu uspavate u krevetiću. Ova ponavljanja signaliziraju opuštanje i spavanje.

Možete pokušati i s “praktičnim rješavanjem”, gdje dijete stavite budno u krevetić (ali smireno i pospano) i nježno ga tapšite ili pomazite dok ne zaspe, tješeći ga nježnim “ssshhh” zvukovima.

Ako vaša beba postane uznemirena, podignite je za maženje dok se ne smiri ili zaspi prije nego što je vratite u krevetić. Ostanite s njima dok ne zaspu.

Uspavaljivanje bebe u dobi od 6 do 12 mjeseci

Kao i kod mlađe bebe, pomaže tiho razgovarati i maziti bebu kako bi joj pomogli da bude mirna.

Isprobajte ‘tehniku ​​praktičnog smirivanja’ i, dok se vaša beba smiri ili zaspi, odmaknite se od krevetića ili napustite sobu. Ako vaša beba počne osjećati nervozu, vratite se i nastavite tješiti bebu tapkanjem i smirujućim zvukovima prije nego što se udaljite ili ponovo napustite sobu. Neke će bebe možda trebati da ostanete u sobi dok ne zaspu.

Kako vaše dijete stari, može biti korisno pridržavati se slične rutine prije spavanja. Previše uzbuđenja i stimulacije neposredno pred spavanje mogu ponovo razbuditi vaše dijete. Provedite neko vrijeme radeći neke mirnije aktivnosti, poput čitanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave