Kako tretirati ubode komaraca kod beba?

Komarci nažalost vole i bebe i malu djecu. I dok se možda osjećate krivim ako zaboravite da ih poprskate sredstvom protiv insekata prije nego što krenete na otvoreno, vaša djeca ovise o vama da ih zaštitite od uboda insekata.

Ali ovdje se ne radi o krivnji – već o snabdijevanju informacijama. Evo šta trebate znati o prepoznavanju i liječenju uboda komaraca, i nadamo se da prije svega sprječavate da vaša beba bude na meti gladnih komaraca.

Prepoznavanje uboda komaraca kod beba

Vaša je beba uznemirena, možda se čak i hvata za kožu. Pogledajte to mjesto i naći ćete malu, natečenu kvržicu. Da, komarac je ugrizao vaše dijete.

 

Evo opće metode prepoznavanja vremena ugriza, koja može pomoći u identifikaciji ugriza:

  • Obično se mala kvrga pojavi prilično brzo nakon što se dogodi ubod komarca.
  • Može se početi pretvarati u ružičastu ili crvenu ubrzo nakon ugriza, a dan nakon ili malo kasnije može biti tamnije boje i tvrđe na dodir.
  • I naravno, počet će svrbjeti dok tijelo vaše bebe reagira na proteine ​​u pljuvački komarca.

Ujed komarca može izgledati vrlo slično nekim drugim vrstama uboda insekata. Ako slučajno ne vidite životinju koja ujeda, možda sa sigurnošću nećete znati je li kvrga rezultat rada komarca ili je to učinio drugi insekt.

To bi moglo uključivati ​​buhe ili grinje, koje također uzrokuju intenzivne svrbežne ugrize. Međutim, često možete prepoznati ugriz grinje iz malene crvene tačkice u sredini kvrge, koja bi mogla izgledati poput mjehurića ili bubuljice.

Ugrizi stjenica također su crveni i svrbežni, iako se obično grupiraju u nakupine ili linije, što ih može odati.

Imajte na umu da ubod komaraca vjerojatno neće biti bolan. Bolni ugriz mogao bi biti rezultat uboda, možda pčele ili ose. Vatreni mravi poznati su po nanošenju boli, a ujedi jelenjaka i konjskih muha također mogu prouzročiti oticanje bolnih kvrga na koži.

 

Liječenje uboda komaraca

Svrbež je zapravo problem kada je riječ o ubodima komaraca. Većina ljudi jednostavno mora podnijeti nekoliko dana neugodnog i dosadnog svrbeža. Ipak, to je izazov s bebama i malom djecom. Oni će željeti da počešu mjesto koje ih svrbi.

U međuvremenu, potrudite se da se ne ogrebu, kako ne bi slučajno ogrebali ugriz i potencijalno unijeli infekciju. Vaša beba neće razumjeti zašto ne želite da se ogrebu.

Dakle, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Prije nego što započnete, zagrlite dijete i recite mu da će sve biti u redu. Očistite zahvaćeno područje nježnim sapunom i toplom vodom i osušite.

Zatim možete odabrati jednu od ovih strategija i provjeriti pomaže li:

  • Stavite hladnu, vlažnu oblogu na ugriz.
  • Na ugriz nanesite 1-postotnu kremu hidrokortizona. Ova krema koja sadrži steroid treba privremeno smanjiti ili čak ublažiti svrbež. Nanesite je na kožu svog djeteta tri puta dnevno dok ugriz ne zacijeli ili prestane svrbiti.
  • Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na ugriz nekoliko puta dnevno.
  • Jedno upozorenje: ne želite da steroidna krema dođe do bebinih prstiju, jer znamo da će završiti u bebinim ustima. Možda ćete morati nanijeti kremu ili pastu, a zatim pokriti to područje odjećom tako da vaše dijete ne može doći do nje.
  • Možda ćete doći u napast da svojoj bebi date dozu antihistaminika za smanjenje svrbeža, ali doktori ne preporučuju upotrebu antihistaminika poput Benadryla kod djece mlađe od 2 godine.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave