Kako spriječiti pojavu strija u trudnoći?

Strije izgledaju kao linije na koži. Mogu biti crvene, ljubičaste ili srebrene boje. 

Obično se pojavljuju na:

  • Stomaku 
  • Prsima
  • Kukovima
  • Stražnjici
  • Bedrima 

Česte su u trudnoći, ali se mogu pojaviti kod bilo koga u bilo kojoj fazi života. Neke su osobe sklonije pojavi strija, ali čak i ako imate veće šanse da se strije pojave, postoje neke stvari kojima ih možete spriječiti ili bar smanjiti. 

Kontrolišite tjelesnu težinu 

Najbolje što možete učiniti da spriječite njihovu pojavu, bez obzira da li ste u drugom stanju ili ne, je da održavate zdravu težinu. Mogu se javiti kada se koža brzo širi zbog brzog dobitka kilograma, ali i gubitka. Nekima se javlja ako osoba brzo odrasta, npr. u pubertetu. Jedite zdravu hranu i vježbajte da biste kontrolisali težinu. 

Hidratizirajte tijelo 

Pijte dovoljno vode da bi koža bila hidratizirana i mekana. Na mekanoj se koži ne razvijaju kao na suhoj. Dobro bi bilo piti bar 7-8 čaša dnevno. Ako pijete kafu, pokušajte izbalansirati unos tekućine s dosta vode, biljnog čaja i drugih tekućina bez kofeina. 

Hranite se ishranom bogatom nutrijentima

Strije se mogu pojaviti ako nedostaje nutrijenata na određenim dijelovima. Zdrava ishrana može poboljšati zdravlje kože, a trebala bi imati:

  • C vitamin
  • D vitamin
  • E vitamin
  • Cink
  • Protein

To može biti doručak s jajima, tostom od cijelog zrna, i mješavinom bobica. Na tanjiru trebate imati razne boje. 

Unesite C vitamin u ishranu 

Kolagen igra ulogu u održavanju čvrste i elastične kože. Pomaže kod pojave bora, ali je bitno i za strije. C vitamin je bitan nutrijent za razvoj kolagena. C vitamin se nalazi u mnogom voću i povrću. Citrusno voće, poput naranči i limuna, posebno su dobri izvori C vitamina.

Upijajte D vitamin 

Neke studije su pokazale povezanost niskog nivoa D vitamina i pojave strija. Potrebno je još istraživanja. Najlakši način da unesete D vitamin je kroz sunčeve zrake. Također se nalazi u hljebu, zobenim pahuljicama i mliječnim proizvodima poput mlijeka ili jogurta. 

Jedite hranu bogatu cinkom 

Cink je vrlo bitan za zdravlje kože. Smanjuje upale i igra ulogu u zacjeljenju. Postoji malo dokaza koji povezuju cink i strije, ali uključivanje hrane bogate cinkom, poput oraha i ribe, može pomoći sveukupnom zdravlju kože. 

Za prevenciju pojave strija možete koristiti Mustela Krema za prevenciju strija. Pomaže minimizirati novonastale strije. Posebno oblikovana za trudnice, Mustela 9 Mjeseci krema protiv strija pomaže spriječiti i umanjiti strije zahvaljujući inovativnoj kombinaciji aktivnih sastojaka prirodnog porijekla

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave