Kako spriječiti i liječiti urasle nokte u nogu kod beba

Zašto urastaju nožni nokti kod beba?

Nokti nogu vaše bebe trebaju redovitu brigu i higijenu. Ponekad će im trebati posebna pažnja, posebno u slučaju stanja kao što su urasli nokti na nogama, koji mogu uzrokovati nelagodu kod vaše bebe. U nastavku teksta donosimo vam važne informacije o uraslim noktima na nogama kod djece, kao i preporuke o brizi noktića vaše bebe.

Prije učenja o uraslim noktima na nogama, stanju koji se naziva i onihokriptoza, navest ćemo nekoliko stvari o noktima kod beba, pa tako:

Nokti na rukama rastu brže od nožnih noktiju kod beba,

Dječji nokti na nogama obično su gipki i mekani,

Nokte ne treba obrezivati ​​tako kratko kao one na prstima.

Nokti kod novorođenčadi mogu se odmah izrezati po potrebi, ali ne i nožni nokti. Pustite ih da prirodno rastu nekoliko mjeseci prije nego što ih odrežete. Kako dijete raste, nokti na nogama postat će definiraniji i tvrđi.

Šta je urasli nožni nokat?

Urasli nokat je kada nokat raste ali se uvlači u kožu. Iako je obično zahvaćen vanjski rub velikog nožnog prsta, problem se može vidjeti u ostalim nožnim prstima ili na svim krajnostima nokta na nogama. Stanje se obično razvija kada uglovi nožnog prsta ulaze u kožu sa strane ili na kraju nožnog prsta. Vrlo dugi nokti ili oni koji imaju tendenciju da se uvijaju podložniji su urastanju.

Nožni nokti kod beba mogu ponekad izgledati kao urasli jer su mekani. Međutim, to ne bi trebalo biti problem dok okolna koža ne postane crvena, tvrda ili upaljena. Stanje obično ne zabrinjava kod beba, ali dobro je znati simptome toga za pravovremeno liječenje.

Simptomi uraslog nokta

Potražite sljedeće simptome u slučaju da sumnjate na urasli nožni nokat kod vašeg mališana. Rani znak uraslog nokta je crvenilo ili oticanje kože na rubu nokta. U beba nožni prst može postati previše nježan i može se pretvoriti čak i u bolan. Bol može biti vidljiva kada nožni prst protrlja cipela ili uska čarapa. Vaša beba može plakati ili se povući za stopalo ili nožni prst. Bebe koje mogu hodati mogu čak pokazati šepavost.

Prema Katherine O’Connor, pedijatru u Dječjoj bolnici u Montefioreu u New Yorku, “područje na rubu nokta počinje se povećavati. Obično počinje s mesnatom bojom, ali postepeno može postati crven i bolan. ” Ako pronađete mjehur koji sadrži žućkastu ili bjelkastu tekućinu okruženu natečenom i crvenom kožom koja je bolna, onda je to urasla infekcija nokta. Možda se vidi neki iscjedak. Crvenilo ili oteklina se povećavaju kako raste nokat. Beba može ili ne mora imati groznicu. Nakon što utvrdite simptome, sljedeći je važan zadatak raditi na uzrocima kako biste utvrdili odgovarajuće rješenje za njih.

Uzroci urastanja nokta kod beba

Neki od glavnih uzroka uključuju:

Rezanje noktiju pogrešno: Nokti koji su prebrzo urezani u kožu i duboki, imaju tendenciju rasta prema unutra. Sječenje noktiju zakrivljenog oblika, a ne ravno, može povećati šanse za razvoj uraslog nokta.

Uske čarape i cipele: Najčešći uzrok uraslih noktiju je uska ili vrlo kratka čarapa ili cipele za bebe. Oni imaju tendenciju da se silom nožni prsti naslanjaju jedan na drugog.

Povrede: Ako dijete zbog povrede izgubi nokat ili njegov dio, novi nokat može narasti u kožu.

Infekcija: Infekcija također može prouzročiti urastanje nokta. Gljivične infekcije nokta mogu dovesti do razvoja proširenih ili zadebljanih noktiju.

Kako liječiti urasle nokte u bebama kod kuće?

Jednostavan kućni lijek može vam pomoći u liječenju uraslog nokta na noktima. Evo upute:

Namočite stopalo djeteta u toploj sapunici gotovo deset minuta, dvaput ili triput dnevno. Osušite i nanesite na oboljelo područje antibiotsku kremu ili masti bez recepta. Ali provjerite s ljekarom prije upotrebe ljekovitih krema. Nježno pokušajte nokat mazati dalje od kože. Ako je moguće, pomoću noktarice lagano podignite bebin nokat i umetnite sterilnu gazu ili pamuk. Pamuk zamijenite više puta dnevno. Ovo možete pokušati dok dijete spava.

Drugi lijek je nanošenje vlažnog, toplog obloga na zahvaćeno područje kako bi se koža olabavila i olakšala nelagodu. Možete razmotriti da djetetu preporučite dozu acetaminofena, lijeka za uklanjanje bolova bez recepta. Međutim, preporučljivo je posjetiti svog ljekara prije nego što razmislite da li djetetu ponudite bilo koji lijek.

* Oprez: Nikada ne dajte aspirin svojoj bebi jer može izazvati Reyerov sindrom.

Neka vaše dijete nosi labave sandale ili cipele dok nožni prst ne zacijeli. Još je bolje ostaviti ih bosim kod kuće. Ove metode bi mogle poboljšati stanje u roku od nekoliko dana.

Kada posjetiti doktora?

Čak i nakon kućnog liječenja u trajanju od sedam dana, ako se urasli nožni nokti ne poboljšaju, vrijeme je da posjetite ljekara. Možda ćete morati posjetiti ljekara čak i prije, ako je koža previše crvena ili izgleda zaražena ili čak i ako postoji iscjedak. Ljekar može predložiti oralni ili topički antibiotik u slučaju infekcije. Ako nokat stvarno vrijeđa, ljekar može odrezati dio nokta ili ukloniti nokat dalje od kože.

Kako spriječiti urastanje noktiju?

Poduzimanjem nekoliko jednostavnih mjera, urasli nokti na nogama mogu se u velikoj mjeri spriječiti kod beba. Koristite noktarice za nokte, a ne škare kako biste rezali nokte za bebe ravno (a ne okruglog oblika). Obavezno obrežite nokte prije nego što narastu predugo, kako se ne bi  slomio ili zagulio. Dugi nokat se može slomiti ako se zaglavi u čarapama, a preostali nokat može početi rasti u koži. Ne režite nokat prekratko. Na kraju nokta ostavite malu bijelu crtu. Ako je moguće, umetnite rubove kako biste bili sigurni da nisu oštri. Neka nožni prsti novorođenčadi narastu neko vrijeme prije nego što ih izrežete. Rezanje nožnih noktiju dok beba spava može vam olakšati posao. Redovito provjeravajte veličinu djetetove cipele jer stopala brže rastu. Izbjegavajte uske cipele ili čarape.

Urasli nožni nokti nisu uobičajeni i potpuno ih je moguće izbjeći. Sve što trebate učiniti je redovito brinuti o nožnim noktima vaše bebe. Sljedeće jednostavne preventivne mjere mogu biti korisne u izbjegavanju takvog stanja. U slučaju da je beba razvila urasli nožni prst, pravovremeno liječenje moglo bi pomoći izbjeći nelagodu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave