Kako spriječiti dijete da govori ružne riječi

Osamdeset i šest posto roditelja slaže se da djeca od 2 do 12 godina danas psuju više nego kad su oni bili djeca. Pedeset i četiri posto roditelja kaže da je njihovo dijete psovalo pred njima, iako 20 posto ne misli da je dijete razumjelo značenje riječi.

Psovanje je u najboljem slučaju neelokventan način izražavanja emocija. U najgorem slučaju, zapravo zaustavlja sposobnost opisivanja emocionalnih iskustava. Dakle, bez obzira čuje li dijete ove riječi od vas, u školi ili na televiziji, važno je spriječiti ga prije nego što se nastavi.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odgovorite vaše dijete od korištenja ružnih riječi:

Ne pretjerujte

Bez obzira u kojoj dobi je vaše dijete, obratite mu se odmah i mirno. Za djecu mlađu od 6 godina započnite jednostavno: „Nikad nema psovki.“ Za stariju djecu koja mogu apstraktnije razmišljati, trebali biste objasniti zašto psovke nisu u redu. Vaš je cilj osigurati da djeci pomognete da izraze svoja osjećanja, razgovaraju i predstave se na najbolji način.

Razgovarajte s djetetom o značenju ružnih riječi

Neki roditelji vjeruju da će skretanje pažnje na neprimjerene riječi djeteta samo potaknuti takvo ponašanje, pa odlučuju ignorisati takve riječi. Ali, kako će vaše dijete naučiti da psovanje nije u redu ako ga ne naučite?

Prvo pitajte dijete razumije li riječi koje govori. Ako je odgovor “ne”, objasnite da su te riječi uvredljive, da utječu na to kako vas drugi percipiraju i da nisu prihvatljive. Ako vaše dijete razumije ružne riječi, održite mu sličan govor, ali znajte da bi ovo moglo postati dio većeg razgovora.

Neka vas ne mami slava na YouTubeu

Svakako, videozapis vašeg mališana mogao bi vašem djetetu donijeti njegovih petnaest minuta slave, ali obuzdajte želju da snimate vaše dijete kada sljedeći put opsuje. Na taj način šalje se samo dvostruka poruka “Ne želim da psuješ, ali psovke će moje prijatelje histerično nasmijati, pa bi li to mogao/la ponoviti?”

Budite iskreni

Kad ukorite svoje dijete, on ili ona mogu uzvratiti: “Ali čuo sam da ste to ti i tata.” Oduprite se porivu da negirate ili opravdate vlastitu psovku. Priznajte da se i vi borite da kontrolišete ono što govorite. Na taj način nećete stvoriti dvostruki standard – i dobit ćete dodatni bonus čineći da se vaše dijete osjeća kao da se suočava s problemom odrasle osobe.

Pronađite nove riječi

Družite se s djetetom i smislite nove, lijepe riječi ili fraze koje će izgovoriti kad se osjeća frustrirano, uzrujano ili ljutito. Djeca najčešće izgovaraju ove riječi kad se ovako osjećaju. Koristite ovaj incident za razgovor o djetetovim osjećajima prema poznaniku ili bratu ili sestri. Ohrabrite ga da drugim, drugačijim riječima opiše kako se osjeća. To može proširiti njegov/njen rječnik i pomoći da loš trenutak postane trenutak zbližavanja.

Stvorite posljedice

Ako ništa od navedenog ne uspije ili ako je vaše dijete već ima naviku psovanja, trebaju vam jače mjere kako biste mu pokazali da takvo ponašanje nije primjereno. Recite mu da ćete svaki put kad opsuje kod kuće uzeti određenu količinu novca od džeparca ili će dobiti novi kućanski posao.

A sada, mama i tata, ovo su savjeti za vas:

Napravite teglu za psovke

Ako cijela porodica treba raditi na svom izražavanju, tegla može biti zabavan i efikasan način za uklanjanje psovki iz vašeg domaćinstva. Uložite novac u porodične aktivnosti, poput večeri u kinu.

Ispravljajte goste (čak i baku i djeda!)

Možda ne psujete, ali šta ako to učini čest gost, poput vaše vlastite majke? Obavijestite gosta da, iako vam je ugodno čuti ove riječi u drugim situacijama, ne želite ih čuti u kući. Ako gost i dalje psuje u vašem domu ili je manje redovan gost, nemojte vašem djetetu skretati pažnju na to. Pokušajte ih diskretno odvojiti od gostiju – zatražite pomoć u kuhinji ili ponudite da im pokažete novi print u vašoj spavaćoj sobi – i ponovite svoj zahtjev.

Čuvajte se TV-a i filmova

Mislite da vaše dijete crta, i premlado je da bi shvatilo šta je na malom ekranu? Razmislite ponovo. Psovke vas često nasmiju, a dječije uši se naćule na vrijeme da ih uhvate.

Pronađite nove riječi

Ne možete si pomoći da ne opsujete svaki put kad vaš omiljeni tim izgubi? Pokušajte pronaći nove, manje uvredljive – možda čak i smiješne i neskladne riječi, koje ćete koristiti u ovim situacijama. Hej, možda zvuči čudno, ali barem nije bezobrazno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave