Kako spriječiti anemiju u trudnoći? 

Zbog anemije u trudnoći možete se osjećati slabo i umorno. Važno je poznavati riziko faktore i simptome te šta možete učiniti da to spriječite. 

Ako ste trudni, na većem ste riziku od anemije zbog nedostatka željeza. To je stanje u kojem nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da se dovoljno kisika prenosi da tkiva. 

Šta je uzrokuje?

Vaše tijelo koristi željezo da proizvodi hemoglobin. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kisik to tkiva. U toku trudnoće povećava se volumen krvi u tijelu, a samim tim i količina potrebnog željeza. Vaše tijelo koristi željezo da napravi više krvi da bebi da više kisika. Ako nemate dovoljno željeza u toku trudnoće, može doći do anemije. 

Teži oblik anemije povećava rizik od preranog poroda (prije 37 punih sedmica). Nedostatak željeza se također povezuje s niskom porođajnom težinom bebe i postporođajnom depresijom. 

Na riziku ste od anemije u toku trudnoće ako: 

  • Imate dvije trudnoće ublizu
  • Ako nosite više od jedne bebe
  • Često povraćate zbog jutarnje mučnine
  • Ne uzimate dovoljno hrane bogate željezom 
  • Ako ste imali obilnu menstruaciju prije trudnoće
  • Ste prije imali anemiju 

Simptomi su iznemoglost, slabost, vrtoglavica, glavobolja, blijeda ili žuta koža, plitko disanje, želja za žvakanjem leda. Teži oblik ima simptome poput brzog rada srca, niskog krvnog pritiska te poteškoće s koncentracijom.

Prenatalni vitamini obično sadržavaju željezo. U nekim slučajevima doktor vam može preporučiti da uzimate željezne suplemente. U toku trudnoće potrebno vam je 27mg dnevno. 

Dobra ishrana također može pomoći kod sprječavanja anemije u trudnoći. Izvori u hrani uključuju nemasno crveno meso, perad i riba. Druge opcije su tamno listasto povrće, zobene pahuljice bogate željezom, suhi grah i grašak.

U ishranu možete  uvesti i Ferrolin C kapsule. Koriste se kao dopuna ishrani u slučaju nedostatka željeza u organizmu, koji može biti prouzrokovan hroničnim umorom, stresom, intenzivnim fizičkim aktivnostima, trudnoćom i dojenjem, kao i obilnim menstrualnim krvarenjem. Po sastavu je kombinacija organski vezanog željeza, vitamina C, folne kiseline i ekstrakta acerole.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave