Kako smo otkrili alergiju na Livadnu mačicu

Piše: Andrea Tomašević Kolenda

Nikada nisam imala problem sa alergijama, a poznajem mnogo oni koji se bore protiv istih. S dolaskom proljeća počinju najveće tegobe s obzirom da je veliki broj ljudi alergično upravo na polen određenih biljaka. Prvi put sam se s tim susrela nedavno…

Danima unazad primjećujem kako Ena često kiše kada smo u prirodi i trlja nosić ali sam to stanje prepisivala ili blagoj prehladi ili nekim podražajima iz prirode, ne pomišljajući da postoji mogućnost da je alergična. Sumnju mi je potaklo njeno nedavno višesatno trljanje očiju u parku koji je okružen zelenilom pa sam odlučila da provjerim šta joj to smeta.

Processed with VSCO with a5 preset

S obzirom da nisam upućena u alergotest i princip po kojem se on radi, krenula sam od googla pa sam upoznala glavnu razliku između onog kožnog i serološkog. Kožni – koji podrazumijeva više uboda iglom u podlakticu i ubrzigavanje alergena i onaj serološki – gdje se iz uzorka krvi može odrediti ukupna količina IgE antitijela (RIST), ili nivo specifičnih IgE antitijela na određene alergene (RAST).

Kako Ena ima panični strah od igle, ovaj kožni nam nije bio nikako opcija pa smo se odlučili za serološki koji smo radili u Poliklinici Atrijum (jer već znam kakav pristup imaju prema djeci). Procedura je takva da se mališanima (posebno onima koji se mnogo boje igle i vađenja krvi) nanese krema sa anestetičkim dejstvom kako bi površina kože blago utrnula, a nakon toga se tzv. baby iglom (onom najtanjom mogućom) uzimaju dvije epruvetice krvi.

Nakon toga se radi testiranje na 30 inhalatornih i 30 nutritivnih alergena, a rezultati budu gotovi za 2-3 dana. Alergotestom smo otkrili da je Ena alergična na polen biljke Livadna mačica (na skali od 1 do 5 kod nje je level 2).

Processed with VSCO with a5 preset

Pored toga što smo otkrili uzrok njenog kihanja i šmrcanja, sjajna stvar je što smo na korak da pobijedimo panični strah od igle, a sve zahvaljujući profesionalnom i brižnom pristupu Atrijum laboratorijskog tima.

Detaljnije o alergijama i serološkom testiranju možete pogledati na linku https://www.poliklinika-atrijum.ba/sta-je-alergija-i-kakvo-je-alergijsko-testiranje/ ili zakazati termin 033/922-152 ili na e-mail lejla.cano@poliklinika-atrijum.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave