Kako smireni glas pomaže djeci da postanu mirnija?

Majčinstvo je putovanje, a postoji mnoštvo načina da se dijete odgoji u odraslu osobu.

Majke znaju kakvo žele da bude njihovo dijete kao odrasla osoba. Žele da bude ljubazno, suosjećajno i velikodušno. Žele da dijete razmišlja racionalno, i da je smireno u svim situacijama. Emocije su normalne, i svi ih imaju i osjete, i uvijek je važno da ostanete mirni. Djeca nisu uvijek u najboljoj kontroli da bi ostala mirna, jer teke uče da prerade i regulišu emocije koje osjećaju, zato je majčin posao da nauči dijete da savlada takve vještine dok odrasta. Najbolji način za to je da majka ostane mirna. Kad priča s djecom, važno je da koristi smiren glas. To može biti izazovno, posebno ako je majka frustrirana i uznemirena. 

Budite model 

Na najosnovnijem nivou, smireni glas je ustvari model za ponašanje za vaše dijete. Djeca će gledati mamu i kako se ona ponaša, kako ona podnosi svoje emocije i to znači da kad čuju mamu da koristi smireni glas, i sami će promijeniti svoj ton. Majka je jedan od najvećih utjecaja u djetetom životu i važno je da ona toga bude svjesna.

Efikasno je 

Ne samo da je smirenost pozitivna vještina, ali je i efikasnija kad je u pitanju poslušnost djece. Kad su djeca uznemirena i prave nered, majki je lako da se naljuti i počne vikati. Vikanje se u mnogim momentima nije pokazalo efikasnim. Kad majka ostane smirena djetetu je lakše da je sluša, jer će je obično prestati slušati ako majka počne vikati. 

Vikanje također emociju stavlja ispred poruke. Kad majka počne vikati, jasno je da reaguje iz emocije, i ne može jasno razmišljati da bi prenijela poruku. Ako majka uspije ostati smirena može se fokusirati i reći djetetu šta želi od njega. 

Kako ostati smiren?

Kao što već znamo, teško je ostati smiren ako ja majka nervozna i isfrustrirana, ali postoje neke jednostavne stvari koje može učiniti da ostane smirena ili smanji intenzitet emocionalne reakcije. Prije reagovanja, majka bi trebala uzeti momenat i duboko udahnuti nekoliko puta. Ako dijete pravi nered, ima izljeve bijesa ili jednostavno ne sluša, prije nego što reaguje na ono što se dešava trebala bi napraviti pauzu i smiriti svoje emocije. Treba se podsjetiti na to kako treba reagovati, onda prići i mirno se suočiti sa situacijom. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave