Kako smanjiti opadanje kose nakon poroda?

Rast kose je ciklus radnji, neke dlake ‘imaju pauzu’ dok druge aktivno rastu. Eventualno, one koje su prestale rasti opadnu, i počnu rasti nove.

Postoje periodi u životu kada se ovi ciklusi mijenjaju, kao što je naprimjer trudnoća. U trudnoći više dlaka ostaje u fazi rasta, zbog čega ona izgleda tako bujno i gusto. Međutim, kad rodite zapljusne vas hladni val okrutne realnosti. Beba je izašla a predivni pramenovi s reklame su nestali. 

U trudnoći se nivo estrogena povećava i najveći je prije poroda. To dovodi do mnogih promjena u tijelu, uključujući i ciklus rasta kose. Nakon poroda nivoi estrogena postepeno i sigurno opadaju što znači da će dosta kose odjednom otpasti.

Ovaj proces zapravo ima i svoje ime: telogen effluvium. U prvom dijelu perioda primijetit ćete da vam kosa opada u velikim količinama, pogotovo ako imate dugu kosu. Postporođajni gubitak kose osjetit ćete otprilike između 1 i 6 mjeseci nakon poroda, međutim – nasreću – ovaj proces nije trajan. Iako može potrajati do 18 mjeseci, mnogima se količina kose vrati dosta ranije. 

Opadanje kose nakon poroda nažalost nije moguće spriječiti zato što je problem hormonalne prirode, ali to ne znači da ste bespomoćni. 

Nastavite uzimati prenatalne vitamine 

Folna kiselina je kompleks B vitamina koji nudi razne benefite za zdravlje, uključujući zaštitu embriona u prvih nekoliko mjeseci trudnoće. Ipak, nemojte ih se tako brzo riješiti nakon poroda jer mogu biti od pomoći kod rasta kose i noktiju. 

Pobrinite se o svojoj kosi

Znamo da je novorođenče sada vaša najveća briga, ali nemojte zaboraviti na sebe. Vjerovatno nećete imati sate da potrošite na svoju kosu, ali ipak napravite neku rutinu ili bar postavite pravila. Pokušajte izbjegavajti vrele uređaje, vezivanje previše čvrste repove ili bilo koju frizuru koja silno vuče vašu dlaku. Kao odlični rješenje jeste korištenje šampona protiv opadanja kose. Esi Rigenforte šampon sadrži prirodne sastojke koji stimulišu rast kose, hrane je, jačaju i povećavaju volumen. Preporučuje se i muškarcima i ženama kod prorjeđivanja i pojačanog opadanja kose. Pogodan je za svakodnevnu i dugotrajnu upotrebu.

Preporučuje se i za tanku i krtu kosu jer poboljšava volumen, tonira i hidrira kosu oštećenu dejstvom sunca, vjetra, smoga i farbi za kosu. Sadrži prirodne sastojke koji stimulišu rast kose. Ne sadrži agresivna pjeneća sredstva i ne isušuje kožu glave. Stvara laganu pjenu koja pruža osjećaj perfektne čistoće i lako se ispire. Proizvod ne sadrži: boje, parabene i silikone. Dermatološki testirano.

Ako želite uzimati biljne suplemente, preporučujemo da se posavjetujete s doktorom. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave