Kako se riješiti žgaravice u trudnoći?

Dok u vama raste novo ljudsko biće, nemate vremena za dosadne žgaravice. Ali klasične metode rješavanja iste nije preporučeno za vašu bebu u stomaku.

Evo nekih od najsigurnijih i najboljih načina da se riješite žgaravice u trudnoći.

 1. Uzmite jogurta. Probiotici i umirujuća tekstura čine jogurt odličnim izborom za olakšavanje od žgaravice. 
 2. Popijte mlijeko s medom. Prema nekim istraživanjima, kašika meda pomiješana s čašom toplog mlijeka moglo bi biti rješenje za vašu kiselinu u želucu. 
 3. Jedite bademe. Šaka badema može vam pružiti olakšanje od žgaravice jer imaju niži nivo kiselosti. 
 4. Jedite ananas ili papaju. Za neke žene, enizimi za varenje u ananasu i papaju mogu pomoći kod olakšavanja simptoma. Uzimanje ovog voća nakon obroka može pomoći pri varenju i smanjiti šanse od žgaravice. 
 5. Probajte malo đumbira. Vjerovatno ste već upoznati s činjenicom da je đumbir odličan lijek za nervozan stomak. Zbog toga je i dobar kandidat za borbu protiv žgaravice. Među mnogim koristima đumbira, može smanjiti i upalu i spriječiti dizanje stomačne kiseline u jednjak. 
 6. Žvačite žvaku bez šećera. Još jedna efikasna metoda kod rješavanja žgaravice je žvakanje žvake bez šećera. Jedna od studija otkrila je da žvakanje sugar-free žvake oko 30 minuta nakon jela može smanjiti refluks kiseline. 
 7. Uzmite lijekove odobrene od strane doktora. Ako ništa drugo ne pomogne, neki se lijekovi smatraju sigurnim u toku trudnoće. 

Da biste pokušali spriječiti pojavu žgaravice, nekoliko stvari može pomoći:

 • Izbjegavajte leći nakon obroka
 • Izbjegavajte jelo prije spavanja 
 • Preskočite ljutu, kiselu ili prženu hranu 
 • Jedite manje obroke, ali češće
 • Jedite polako
 • Nosite opušteniju odjeću 
 • Pijte tekućinu između jela 

Kod žgaravice u trudnoći može pomoći Samarin. Samarin je dodatak prehrani koji se koristi kod osjećaja žgaravice i nadutosti, kao posljedica viška želučane kiseline. To je siguran proizvod, napravljen od pouzdanih sastojaka prema originalnoj recepturi još 1923. godine. 

Samarin neutralizira višak želučane kiseline, smanjuje simptome žgaravice i osjećaja nadutosti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave