Kako se riješiti umora nakon porođaja? 

Trudnoća, porođaj, koji su za vama itekako su iscrpli vaš organizam. Sada kada Vam treba najviše energije da budete pribrani i sposobni da brinete o svojoj bebi, vi se osjećate kao da je nikad u životu niste imali manje. Iscrpljeni ste, neispavani, umorni od porođaja, buđenja svake noći, uspostavljanja dojenja…

Iscrpljenost i nedostatak energije su uobičajeni kod novopečenih mama. Gotovo da nema jedne koja ih nije iskusila.

Umor pogađa sve ljude, ponajviše nove mame na fizičkom, mentalnom, intelektualnom i seksualnom nivou kada govorimo o fizičkoj i intetelktualnoj asteniji, koja je povezana sa osjećanjem uopštenog umora, iscrpljenosti, nedostatka inicijative, nedostatka želje da se pokrenu aktivnosti i nesposobnosti da se obavi dnevna životna rutina. Najčešći simptomi su umor, osjećaj nedostatka snage za obavljanje dnevnih aktivnosti, kao i malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, lupanje srca, umor, pospanost, depresija. Smatra se da je glavni “krivac,, za umor nedostatak vitamina u ishrani, prije svega B kompleksa, magnezija i aminokiselina koje daju energiju organizmu. U trudnoći je beba “uzela,, od mame sve što joj je potrebno pa je mami važno da nakon porođaja, a u periodu dojenja nadoknadi prvo aminokiseline koje su bitne za mamu i posebno bebu.

Postporođajni umor – kako se izboriti?

Kako da održite optimalan nivo energije i kako da postignete sve što želite?

Prvi način da pobjedite umor jeste promjena ishrane. Konzumirati sezonsko povrće, voće, kao i koštunjavo voće – badem, lješnik, orah. Ova kombinacija će Vam omogućiti da budete što duže siti i puni energije. Zbog dojenja, važno je jesti češće i manje obroke i unositi puno tečnosti. Najbolje je konzumirati što više vode, a možete uzeti i voćne sokove bez šećera. I uključiti postepeno fizičku aktivnost. Hrana koju unosite utiče na kvalitet mlijeka, pa je važno da bude bogata proteinima. Kada su ugljenihidrati treba ih uzimati u manjoj količini. Brzu hranu, čips ii ndustrijske slatkiše bi trebalo u potpunosti da izbacite iz svog jelovnika, a ukoliko niste u mogućnosti, svedite ih na najmanju moguću mjeru, ali nikako ih nemojte jesti u večernjim časovima. Također je važno uvesti i  vitaminsku suplementaciju koja će pomoći organizmu da se ,,izbori,, sa manjkom energije i ojača.

Astenor Energy sadrži aminokiseline koje ulaze u sastav proteina, koji su bitni za normalno funkcionisanje organizma. Daju nam snagu i energiju. Zatim sadrži vitamin B6, vitamin B7 (biotin) i magnezij, koji doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije, kao i zanormalno funkcionisanje  nervnog sistema i normalne psihološke funkcije.

Astenor Energy od aminokiselina sadrži arginin, koji  ima ulogu u otklanjanju viška amonijaka iz našeg organizma koji nastaje fizičkom aktivnošću i dovodi do pojave umora i malaksalosti. Takodjer, arginin sprečava napredovanje bolesti jetre štiteći funkciju jetre, žučne kese i žučnih kanala i detoksifikuje jetru. Zahvaljujući prisustvu vitamina B6 i magnezijuma u svom sastavu, Astenor Energy se može koristiti u stanjima slabosti, stresa, fizičke i mentalne napetosti i zamorenosti, jer oni doprinose smanjenju zamorenosti i umora.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave