Kako se razvija mozak vaše bebe?

Stvaranje toplog, ljubavnog okruženja pomaže bebi da se osjeća sigurno i voljeno, što pospješuje razvoj mozga.

Iskustva i odnosi vaših beba u svojim ranim godinama pomažu u oblikovanju odrasle osobe kakva će postati. Stvaranje poticajnog, ljubavnog okruženja ispunjenog toplim, nježnim interakcijama pomaže bebinom mozgu da se razvija i postavi temelj budućem razvoju i učenju bebe.

Stvaranje poticajnog, ljubavnog okruženja ispunjenog toplim, nježnim interakcijama pomaže djetetovom mozgu da se razvija.

Razvoj mozga vaše bebe

Ljudski mozak ima 3 glavna dijela:

Moždana stabljika i cerebellum – oni povezuju mozak s kičmenom moždinom i kontrolišu disanje, rad srca, krvni pritisak, ravnotežu i reflekse.

Limbički sistem – on se nalazi na vrhu moždane stabljike i brine se za mnogo različitih funkcija, uključujući emociju, žeđ, glad, pamćenje, učenje i svakodnevni ritam tijela.

Cerebralna kora – sastoji se od lijeve i desne hemisfere, a sjedi na vrhu limbičkog sustava. Kora mozga sadrži:

 • okcipitalni režanj – za vid
 • temporalni režanj – za sluh, jezik i socijalnu interakciju
 • frontalni režanj – za pamćenje, samoregulaciju, planiranje i rešavanje problema
 • parietalni režanj – za tjelesne senzacije poput boli, pritiska, vrućine i hladnoće

Mozak vaše bebe se razvija još od vaše materice. U prvom tromjesečju grade se živčane veze koje omogućuju kretanje vaše bebe u maternici, dok se u drugom tromjesečju formira više živčanih veza i tkiva mozga.

U trećem tromjesečju moždani korteks počinje preuzimati iz moždanog stabla pripremajući vašu bebu za buduće učenje.

Dok vaša beba dođe, moći će ćuti (znaće vaš glas). I također, bebe malo vide. Njihov mozak će zatim nastaviti rasti i razvijati se još mnogo godina.

Ljubavni odnosi i podsticajna iskustva od vitalnog su značaja za razvoj vaše bebe jer pružaju vašoj bebi mogućnosti da komunicira, kreće se i uči o svom svijetu.

Kako možete pomoći razvoju bebinog mozga

Mozak vaše bebe razvija se pomoću upotrebe – tako što beba interaktivno djeluje, promatra i radi.

Možete pomoći razvoju svoje bebe tako što ćete stvoriti stimulativno okruženje s različitim vrstama aktivnosti koje pružaju vašoj bebi šansu da se igra. Kroz igru se uče važne vještine poput govora, slušanja, kretanja, razmišljanja, rješavanja problema i druženja.

Možete se igrati i provoditi vrijeme sa bebom:

 • Pjevajući zajedno
 • čitanjem knjiga
 • pričo o onome što radite i vidite
 • igranju igara poput skrivanja.

Stvaranje toplog, ljubavnog okruženja pomaže bebi da se osjeća sigurno i voljeno, što pospješuje razvoj mozga. Svakodnevni trenuci, poput kupanja i jela, sjajne su prilike da se upoznate i izgradite svoju vezu.

Upravo ti trenuci pomažu bebinom mozgu da formira nove veze, što zauzvrat priprema vašu bebu za sljedeću fazu u njihovom razvoju.

Ostale stvari koje su vašoj bebi potrebne uključuju:

 • zdrava hrana – pomaže rastu ćelija. Dobra hrana za vašu bebu je majčino mlijeko (ili formula), a nakon što je dijete spremno za čvrstu hranu, uravnoteženu prehranu od svježeg povrća, voća, žitarica, mliječnih proizvoda i bjelančevina (poput mesa, piletine i jaja).
 • kretati se i biti aktivan – razvijaju se motoričke sposobnosti i omogućava im se da istražuju svoju okolicu, što im pomaže da razmišljaju i uče.
 • Dobar odnos i interakcije s drugima – poboljšati komunikacijske vještine i razumijevanje svijeta oko sebe.
 • Spavanje – sve bebe su različite i spavaju na različite načine u različito vrijeme. Ali radite na tome da olakšate bebi da spava, jer ćete tako olakšati i razvoj.

Gdje potražiti pomoć i podršku

Ako se beba ne susreće sa prekretnicama navedenim u zdravstvenoj evidenciji djeteta ili mislite da nešto nije u redu sa vidom, sluhom, komunikacijom, ponašanjem, kretanjem ili rastom bebe, obratite se svom ljekaru ili medicinskoj sestri za dijete i porodicu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave