Kako se nositi sa stresom nakon porođaja

Suočavanje sa novonastalom situacijom, potrebama vaše bebe i sve ostalo što se događa oko vas može biti stresno. Možete potrošiti cijeli dan pokušavajući (i neuspješno) obaviti jedan zadatak. Baš kad nešto započnete, vaša se beba probudi, pelena se treba presvući ili joj treba malo pažnje. Ponekad se možete osjećati kao da je život potpuno izvan kontrole. Ako ste vrsta osobe koja voli imati sve pod kontrolom i brine se šta će učiniti, ovo vas može činiti vrlo napetim i frustriranim.

Briga i nesreća također mogu uzrokovati stres. Možda vas brine gdje živite, novac ili veze, ili vas možda brine puno sitnica koje usprkos tome bitno utječu na vaš život. Možda nećete moći učiniti ništa u vezi s nekim od ovih stvari, ali postoje načini na koje se možete nositi sa stresom.

Neki od sljedećih prijedloga mogu vam pomoći:

Zastanite i smirite se. Provedite pola sata svake večeri radeći nešto u čemu uživate. To vam pomaže da druge stvari smetnete sa uma i opustite se. Okupajte se, pročitajte časopis, gledajte televiziju ili napravite bilo šta drugo što vam pomaže da se opustite. Posudite knjigu, CD ili DVD o opuštanju. Zanemarite sve kućanske poslove – mogu pričekati. Odvojite malo vremena za sebe.

Drugi ljudi može pomoći u ublažavanju stresa. Vaš doktor ili drugi roditelji možda mogu preporučiti majke i bebe u vašoj blizini ili grupe majki i djece dojenčadi. Ako niste zainteresovani za organizovane grupe, okupite se s ljudima koje sretnete u bolnici, igraonici ili vrtiću.

Nađite vremena za svog partnera. Veze mogu patiti kad ste napeti, umorni i ne provodite puno vremena zajedno. Nađite vremena da budete sa svojim partnerom, čak i ako sve što uspijete jest da zaspite zajedno ispred televizora.

Pričajte o osjećajima. Razgovor o tome kako se osjećate može vam pomoći, barem neko vrijeme. Vi i vaš partner morate razumjeti kako se osjećate i razraditi kako se možete podržati. Ponekad je bolje razgovarati s nekim izvan porodice.

Prihvatite pomoć. Iskoristite svu pomoć koju možete dobiti. Ne možete sve sami, pa nema smisla pokušavati.

Opustite se – nema nagrade za to što ste super mama ili super tata. To može biti teško ako ste perfekcionist, ali biti roditelj je jedina stvar u kojoj niko nije savršen.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave